gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Seminaristé z dějepisu testovali on-line výukovou platformu s příběhy pamětníků

Termín konání akce: 12.11.2015 - 19.11.2015

Studenti 3. ročníku a septim se spolu se svými pedagogy podíleli v listopadu na testování a vývoji on-line výukové platformy „Nucená práce 1939-1945. Příběhy pamětníků ve výuce“. Naše gymnázium bylo spolu s pražským gymnáziem PORG dvěma pilotními školami projektu Živé paměti, o.p.s. a Centra pro digitální systémy Svobodné univerzity v Berlíně, který podpořila nadace „Připomínka, odpovědnost a budoucnost“ (EVZ).


Na našem gymnáziu probíhalo seznámení s platformou v seminářích dějepisu, učitelé Jiří Sovadina a Petr Šimíček představili její testovací verzi, strukturu, možnosti samostatné práce a studia, které nabízí a zadali studentům domácí práci - vypracování konkrétních samostatných úkolů z tohoto on-line prostředí. Studenti měli vytvořeny své individuální účty s přístupem do testovací verze. Své úkoly pak on-line zpřístupnili učitelům, kteří jejich samostanou práci mohli ze svých počítačů doma sledovat a ohodnotit. Následovala veřejná prezentace vypracovaných studentských prací v dalším semináři za přítomnosti Šárky Jarské z Živé paměti o.p.s. Studenti vytvořili přehledné samostatné materiály s využitím textů, vzpomínek, dobových fotografií i dokumentů. V závěru hodnotili kvalitu výukové platformy a oceňovali její přednosti.

Studenti testovali na platformě tyto parametry: úvodní film (rozhovor s pamětníkem) / vstupní úkol s názvem „Velké“ a „malé“ dějiny / ostatní úkoly - Místa internace a věznění, Můj otec, co v rozhovoru nenajdeme, Propaganda, Rasová perzekuce, Životní příběhy, osud pamětníka po roce 1968 / oddíl "Materiály" / oddíl "Lexikon" / oddíl "Časová osa" / pracovní pole, kam zapisovali své odpovědi / oddíl "Moje složka", kde se zobrazovaly jejich odpovědi / platformu jako celek - obsahové část a technické provedení.

Ze závěrečných žákovských hodnocení platformy v anonymních dotaznících:
- super přehledná a zajímavá
- dobrý nápad, vytvořit takovou platformu
- zajímavá, skvěle se v ní orientuje
- přehledné, naučné, zajímavé informace
- pracovní pole velice přehledné, spokojenost
- líbí se grafika, moc pěkný web
- líbilo se mi to, práce byla zajímavá
- perfektní věc, jen tak dál!
- práce s platformou se mi líbila, bylo to zajímavé, lehce pochopitelné a velmi přehledné, našla jsem zde vše, co jsem potřebovala, zajímavý projekt
- zajímavé, vzbudila ve mě zájem poslechnout si i nějaké další příběhy, líbí se mi, že je tam všechno jednoduše popsáno, i mapy, kde se pamětník pohyboval
- pěkně zpracovaný web, příjemné na pohled, zajímavá videa
- příjemná, užitečná, jsem spokojený
- velmi pohledné a moderní zpracování, barevná kombinace stránky se hodí k tématu
- zajímavá, přehledná, intuitivní, moderní
- praktická, ale stále jsou nedostatky
- úkoly dobře udělané, přehledné
- web se mi líbil, je přehledný, hodně informační, poučný

  • Publikováno: 20.11.2015

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba