gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Seminář "Interaktivní výuka"

Moderní škola se mění k nepoznání. Výukové objekty (animace, simulace, přiřazování a další Dynamické, Originální, Motivační, Interaktivní, Návodné a Odborně správné prvky moderní hodiny) se staly námětem prvního semináře Informačního centra při Gymnáziu Olgy Havlové v Ostravě – Porubě uspořádaného pro všechny pedagogy základních a středních škol Moravskoslezského kraje.

Více než 25 učitelů se zapojilo do živé diskuze nad problematikou zavádění těchto prvků do výuky. A že nejde o problematiku leckdy jednoduchou svědčily například otázky z autorského práva – kdy lze a kdy není možné použít například obrázek či ukázku videa ve výuce.
Pojetí interaktivní výuky jako DOMINA, jak ho představil Ing. Milan Hausner, ředitel Základní školy, Lupáčova, Praha 3, přesně odpovídá jeho charakteru – uvážlivému využití počítače jako psacího stroje, promítacího zařízení či encyklopedie. I interaktivní tabule, na které do sebe jednotlivé kostky zapadnou, je jen elektronickou pomůckou.

Velmi pěkně tyto možnosti prezentoval Mgr. Michal Szurman z Gymnázia Olgy Havlové – testy, křížovky, animace, ba i na sopečný výbuch došlo. RNDr. Zuzana Baďurová z Mendlova gymnázia v Opavě se o totéž pokusila v hodinách fyziky.
Mgr. Miloš Hubatka, ředitel ZŠ JUDr. Mareše, Znojmo, zase názorně dokumentoval, jak lze využít školních zdrojů pro vybudování široké databáze fotografií různých objektů jako zdrojových materiálů pro tyto interaktivní hodiny.
Je potěšující, že úsilí čtyř škol – informačních center - vyústilo ke vzniku vzdělávacího portálu www.veskole.cz, na kterém najdou inspiraci všichni učitelé, ale zároveň je zde i pro žáky řada námětů a výukových hodin, které jim umožní snadněji pochopit jak v srdci vedou cévy, jak spočítat nosnost mostu anebo si interaktivně vyzkouší notovou osnovu.

Podobná setkání jsou víc než nutná neboť právě ona jsou předzvěstí nástupu Školských vzdělávacích programů, které, jak veřejnost doufá, vnesou do škol aspoň trochu průvan.

Dagmar Kocichová
 

  • Publikováno: 7.4.2006

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba