gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Saucisson au chocolat aneb výuka trochu jinak

Termín konání akce: 2.11.2018

Když se řekne výuka jazyků, mnoho z vás si asi vybaví biflování slovíček a gramatiky. Ano, i my se musíme obojí naučit, ale umíme to i zábavnější formou.

V pátek 2. 11. 2018 se naše paní profesorka rozhodla pro trochu jinou hodinu francouzštiny než obvykle. Namísto pracovního listu k probíranému tématu nebo dalšího seznamu slovíček nám přinesla recept. Šlo o francouzskou specialitu Saucisson au chocolat. Všichni jsme byli překvapení, ale s velkým nadšením jsme návrh na hodinu pečení po vyčerpávajícím týdnu přijali. Jako první jsme si celý recept přeložili s pomocí slovníků, poté se přesunuli ke stolu s ingrediencemi. Každý dělal něco. Krájel čokoládu, maršmelouny, lámal sušenky či míchal. Po asi půl hodině příprav jsme měli vše hotovo a dali jsme náš výtvor do lednice ztuhnout.

V pondělí o patnáctiminutové přestávce byli všichni zváni na ochutnávku. Přihrnulo se takové množství lidí, že jsme nestačili krájet. Během deseti minut bylo skoro vše pryč. Nestihli jsme naše dílo ani vyfotit. Šlo vidět, že opravdu chutnalo.

Celá naše skupina si akci velmi užila a doufám, že jste si ji užili s námi i vy. Tímto bychom chtěli poděkovat naší skvělé paní profesorce Wiehlové, která vždy hledá cesty, jak nám výuku zpříjemnit a to tak, abychom se přitom něco nového naučili. Velmi si toho vážíme.

Autorky: Nora Nasčáková, Adléta Nerudová, Sabina Gutowská

Saucisson au chocolat
Les ingrédients de la recette:


200 g de chocolat
150 g de biscuits secs type sablés
100 g de beurre
100 g de sucre glace
10 marshmallows (des guimauves) (chamallows)
un oeuf


Préparation de la recette:

1. Au bain-marie, faites fondre le chocolat et le beurre. Lorsqu'ils sont fondus, fouettez-le vivement à la fourchette pour obtenir un chocolat lisse.
2. Hors du feu, ajoutez l'oeuf entier en mélangeant très vite, puis le sucre glace.
3. Avec les mains, coupez les biscuits en petits morceaux.
4. Coupez en 4 les marshmallows.
5. Dans un grand saladier, mélangez le chocolat fondu, les biscuits et les marshmallows.
6. Versez cette préparation sur une feuille de papier aluminium d'environ 30 cm de long. Repliez l'aluminium tout autour de la préparation pour lui donner la forme d'un gros "saucison".
7. Placez le "saucisson" au frigo pendant environ 6 heures pour qu'il durcisse.



ČOKOLÁDOVÁ KLOBÁSA

INGREDIENCE:
200 g čokolády
150 g máslových sušenek
100 g másla
100 g moučkového cukru
10 marshmallows
1 vajíčko


POSTUP:
1. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a máslo. Jakmile se směs rozpustí, zamícháme rychle vydličkou, abychom dostali saténovou čokoládu.
2. Odstavíme čokoládu mimo oheň a při rychlém míchání přidáme vajíčko a moučkový cukr.
3. Rukama rozlámeme sušenky na malé kousky.
4. Rozkrájíme 4 marshmallows.
5. Ve velké salátové míse smícháme roztavenou čokoládu, rozlámané sušenky a nakrájené Marshmallowny.
6. Nalijeme tuto směs na hliníkovou fólií o délce cca 30 cm. Složíme fólii tak, aby těsto získalo tvar "klobásy".
7. Poté vložíme klobásu do ledničky na 6 hodin, aby zatuhla.

 

  • Publikováno: 15.11.2018

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba