gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Šance pro Šanci

Termín konání akce: 28.10.2016

Milí studenti, zveme vás na zajímavé akce spolku Šance pro Šanci, který usiluje o oživení kulturní a historické památky Velké šance. Máte možnost přijet se nejen podívat, ale také máte jedinečnou šanci se do projektu zapojit, dozvědět se zajímavé informace, poznat nové lidi a získat nezapomenutelné zážitky. V budoucnu se plánují kromě práce i kulturní události přímo v bývalé pevnosti.

Trocha historie
V 16. století po prohrané bitvě u Moháče (1526) a expanzi Turků na jižní Slovensko, byla ve vzduchu otázka obrany Moravy, naše země byla tehdy vystavena většímu riziku útoků armády Osmanské říše, která se dobyvačně pohybovala po evropském území. Habsburkové, kteří čerstvě nastoupili na český trůn, si tento fakt uvědomovali. Průchody přes hory byly zprvu chráněné záseky, ale později se v nich budovala zemní opevnění zvaná šance. Jedna taková šance byla vybudována v Jablunkovském průsmyku (na rozhraní Moravskoslezských a Slovenských Beskyd), který byl už od dávných dob známou komunikační křižovatkou. Vedla tudy obchodní cesta navazující na tzv. „jantarovou cestu“ . Ve středověku se tato obchodní cesta procházející  průsmykem nazývala cestou „měděnou“ (souvislost s rozvojem obchodu s mědí). Na ochranu obchodníků, obraně proti protihabsburským povstáním na území Uher a Pruského království a samozřejmě proti Osmanské říši, byl postupně od 16. až do 19. století budován systém opevnění nazývající se jablunkovské šance.

Šance pro Šanci je spolek, který spolupracuje s obcí Mosty u Jablunkova, ve snaze oživit kulturní památku Velké šance. Jeho vizí je oživit tuto kulturní památku tak, aby návštěvníci měli možnost si ji prohlédnout v dobrém stavu a přinesla jim četná poznání a kulturní zážitky. Spolek má však více cílů.
Výzkum, vzdělávání, výchova a osvěta v oborech týkající se historie kulturní památky Velké šance.
Realizace projektů směřujících k záchraně, revitalizaci a využití kulturní památky.
Praktická spolupráce se subjekty zaměřené na národní i mezinárodní úrovni.
Podávání seminářů, přednášek a konferencí směřujících především k propagaci kulturní památky.
Zapojení dobrovolníků a podpora dobrovolnictví při aktivitách souvisejících se záchranou, revitalizaci a využitím kulturní památky.

A mnoho dalších, o kterých se můžete dočíst ZDE - na této webové stránce můžete zároveň sledovat informace související s projektem či dění v pevnosti.

Hlavním cílem letošního roku je organizace brigád v souvislosti s údržbou Velké šance, které začaly na jaře.

Pozvání

Tímto bych Vás ráda pozvala na akci Podzimní pálení, která se bude konat 28. 10. 2016 od 9:30 hod až do večera. Jedná se o to, že během letošních brigád v příkopě se v něm nahromadily hromady posekaného náletového porostu, kterého je třeba se zbavit. Jak jinak než ohněm. Proto se obracím na Vás, jestli nemáte zájem přidat se ke skupince ohniváků, kteří to budou mít na starost. Pokud máte obavy, že si spálíte prsty, nemějte obavy se aspoň se přijeďte podívat. S radostí Vás na této jedinečné události přivítáme.

S pozdravem
Zuzana Fryšerová ze 3.C ve spolupráci se spolkem Šance pro Šanci

Kontakty:
sanceprosanci@seznam.cz
facebook

  • Publikováno: 20.10.2016

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba