gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Rozpočti si to!

Termín konání akce: 22.5.2017

V průběhu ledna až května 2017 se několik týmů našeho gymnázia zapojilo do celostátní soutěže Rozpočti si to!, která byla zaměřena na finanční gramotnost žáků základních a středních škol. Cílem soutěže bylo vybrat si jeden z několika zadaných modelů rodiny, čtyři měsíce „žít“ život této rodiny a v tomto období zároveň plánovat finance a vypořádávat se s různými životními situacemi.

Kromě základních úkolů nabízela soutěž také bonusové úlohy, nestandardní situace dle vybraného typu rodiny a kreativní úkoly, ve kterých měli žáci poutavou a netradiční formou ukázat, co se díky soutěži v oboru financí naučili. Do finále soutěže, které se konalo v pondělí 22. května 2017 v Praze, se probojovala rodina rozpočtářů z tercie A, která nakonec obsadila krásné 8. místo.

Rodině Janíkovců tímto děkuji za aktivní účast, reprezentaci školy a gratuluji k nemalému úspěchu.

Petr Janík

Den v Praze na soutěži Rozpočti si to!

Dne 22. 5. 2017 si našich 5 odvážlivců z tercie A, kteří se již před časem rozhodli vstoupit do soutěže Rozpočti si to!, vybojovalo cestu na finále soutěže do Prahy.

Ráno jsme se dostavili na nádraží v Ostravě-Svinově již v 5:15 hodin a přibližně v 8:25 hodin jsme přijeli do Prahy. Ve vlaku jsme si celou dobu opakovali připravené představení a také naši básničku. Měli jsme ještě hodinu čas, a proto jsme se vydali přes Václavské náměstí směrem k orloji, kde jsme si prohlédli okolí a udělali pár fotek. Dočkali jsme se i jeho pravidelného oživení a odbíjení. Poté jsme se vydali cestou ke škole, kde se finále odehrávalo. Samotné finále se konalo v aule Základní školy Vodičkova v Praze 1. Každý tým si měl připravit patnáctiminutové představení rodiny, za kterou jsme v soutěži vystupovali, a scénku, která se vztahovala k jednotlivým kolům základní soutěže. Před výstupem jsme byli samozřejmě nervózní, ale představení se nám nakonec povedlo a odborná porota nám za výkon udělila další porci chechtáků (fiktivních peněz), za které jsme si po prezentaci mohli zakoupit krásné a zajímavé ceny.

Každý z nás si za získané chechtáky koupil, po čem toužil. V našich výhrách nechyběly propisky, trička, knihy, časopisy, kosmetika, bižuterie, ale také fotbalový míč. Tento den jsme si v Praze moc užili a doufáme, že se nám podaří v soutěži prorazit i příští školní rok.

Veronika Prokopová, Tomáš Soldán, Lucie Snášelová, Tereza Slívová a Majda Plačková, tercie A
 

 

  • Publikováno: 7.6.2017

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba