gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Rozkvetlá krása pěti světadílů

Termín konání akce: 6.6.2016

Mysl botaniků a milovníků přírody musí být potěšena, tedy alespoň v jarních a letních měsících, zavítají-li do nedalekého arboreta v Novém Dvoře u Opavy, kde mohou stejně jako my, studenti prvního ročníku a kvint, obdivovat bohatou dendrologickou sbírku, impozantně tvarované květy lákající k opylení či majestátnost stromovitých kapradin, palem a sukulentů v tropických sklenících.

V expozici nelze přehlédnout zástupce obřích "mamutích stromů" sekvojí, arizonské borovice osinaté, přesahující ve své domovině stáří 4000 let, i vývojově prastaré, posvátné a léčivé jinany, pamětníky dinosaurů. Mezi další dendrologické zajímavosti patří metasekvoje, označované jako „živoucí fosílie“, či vzácný exemplář nejstarší rostliny světa - Wollemia nobilis. Arboretum se také pyšní rozsáhlou sbírkou rodu Rhododendron, která patří v ČR k nejpočetnějším. Od června je také expozice obohacena o tropické motýly, jejichž líhnutí lze pozorovat „v přímém přenosu“, a dospělí motýli létají ve stínu tropických rostlin mezi návštěvníky.

Při naší návštěvě jsme se přesvědčili o neskonalé rozmanitosti, již příroda nabízí, a odcházeli obohaceni o nové poznatky, s pocitem příjemně stráveného dopoledne.

  • Publikováno: 13.6.2016

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba