gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Rozhoduj o Evropě – tentokrát v Bratislavě

Termín konání akce: 22.1.2020 - 26.1.2020

V minulém týdnu jsem měla možnost zúčastnit se modelového zasedání institucí Evropské unie. Od středy 22. 1. do neděle 26. 1. jsme se s výherci regionálních seminářů (které probíhaly ve všech krajích českých i slovenských) a autorů nejlepších esejí setkali v Mercure Hotel Bratislava a na pět dní se vžili do rolí evropských ministrů a poslanců.

Během jednání jsme probírali Směrnici o transparentních a předvídatelných pracovních podmínkách, jež má za cíl chránit lidi v nejistých pracovních poměrech jako je práce na zavolanou, stejně jako Nařízení o obchodování s některým zbožím, které by mohlo sloužit pro trest smrti, mučení či jiné kruté, nelidské či ponižující zacházení, kde se spolu střetávaly otázky morální a ekonomické. Každý z nás měl předem určené stanovisko, a tak jsme si mohli vyzkoušet, jaké to je bránit postoje, se kterými jsme se ne vždy úplně ztotožňovali. A jaký je to pocit, konečně se dohodnout na kompromisu mezi členskými státy, jen aby všechno bylo zavrženo parlamentem…

Samozřejmě jsme celých pět dní jen neseděli v jednacích místnostech – čekala na nás také řada workshopů organizovaná Strukturovaným dialogem s mládeží, setkání s europoslanci Markétou Gregorovou (Piráti/EFA) a Vladimírem Bilčíkem (Spolu/EPP) a dokonce i netradiční prohlídka Bratislavy formou city game „BrainTeaseLava“.

Na závěr došlo na vyhlášení nejlepších řečníků z obou institucí – Rady i Parlamentu. Já jsem se nakonec, coby ministryně Řecka, zvládla umístit na třetím místě, a tak mě spolu s dalšími oceněnými čeká ještě i účast na závěrečné konferenci.

Hana Szlachtová (oktáva B)
 

  • Publikováno: 20.2.2020

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba