gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Rozbalto.eu

„Rozbal to s Evropskou unií!“ - toto hlásal letáček na chodbě naší školy, kterého jste si možná také všimli. Pokud ne, pravděpodobně jste promarnili šanci, kterou jsme my, tři studentky sedmého ročníku našeho gymnázia, využily. Rozhodly jsme se přihlásit do této soutěže a bojovat o lákavou výhru, kterou je výlet do Bruselu.

Týmy i jednotlivci z gymnázií z celé naší republiky se utkali v soutěži, aby projevili své znalosti v oblasti problematiky Evropské unie. Soutěžilo se od října do prosince, kdy měli soutěžící zpracovat v daném časovém limitu čtyři projekty. V každém kole bylo na výběr ze dvou témat, přičemž toto téma bylo třeba zpracovat buď jako video, článek či výtvor. Ve třech prvních kolech musely být splněny všechny tyto kategorie. Témata pro čtvrté kolo byla však odtajněna až v prosinci a každý si mohl libovolně zvolit způsob zpracování. V průběhu celého klání se na webových stránkách soutěže objevovaly také kvízy a diskuze, které byly rovněž započítávány do průběžného součtu bodů, průběžně zobrazovaného na webových stránkách www.rozbalto.eu, kde jsou nejlepší výtvory rovněž zveřejňovány.

V prvním kole soutěže jsme výborně zpracovaly téma „Jednota v rozmanitosti. Nebo ne?“ pomocí kategorie Vytvoř to! a byly jsme oceněny osmnácti body z možných dvaceti. Pro druhé kolo jsme zvolily kategorii Napiš to! na téma „V područí mocnějších států,“ a získaly jsme 12 bodů. Ve třetím kole bylo téma přímo vybízející pro kategorii Natoč to! -„Představ si, že kandiduješ do EP. Jak by vypadala tvá volební kampaň?“ a získaly jsme v ní nádherných osmnáct bodů.

Před zveřejněním témat pro čtvrté kolo jsme vyhrávaly o jeden pouhý bod nad týmem Společně pro Rakovník. Ovšem nenechaly jsme nic náhodě, vášnivě jsme diskutovaly na stránkách soutěže a vyplňovaly kvízy, čímž si zajistily náskok pěti bodů. Pro splnění čtvrtého kola jsme si vybraly téma „Když se řekne Lisabonská smlouva...“. Toto téma jsme za pomoci materiálů z Vědecké knihovny Ostrava zpracovaly do prezentace, čili kategorie Vytvoř to! a nezbývalo než čekat na výsledek, který byl vyhlášen dne 24. prosince 2010.

Dostaly jsme tak pod stromeček ještě jeden obrovský dárek navíc. S celkovým součtem 82 bodů jsme se umístily na prvním místě a naše dřina, snaha a píle bude po zásluze odměněna.

Poletíme do Bruselu! A vzkazujeme: „Děkujeme mnohokrát učitelům, kteří nám s projektem pomáhali a ochotně s námi konzultovali naše dotěrné dotazy. Dík patří tedy paní Huvarové, paní Kornasové a panu Bártovi. Všem studentům vzkazujeme, že se vyplatí číst školní nástěnky a třeba to jen zkusit, možná to vyjde.“
 

Alena Malásková, Lucie Burianová a Iva Kubánková (septima A)

 

 


Rozbalto.eu

Co je Rozbalto.eu?

Rozbalto.eu je soutěž určená českým středoškolským studentům. Ti mají díky ní možnost si netradičně a efektivně osvojit nové poznatky o základech a pozadí fungování Evropské unie (EU) – zejména Evropského parlamentu – a zvýšit si povědomí o současném politickém, ekonomickém, sociálním a kulturním dění v Evropě. Navíc díky formě zpracování úkolů, která vyžaduje využití různorodých informačních zdrojů a technik, si studenti zlepší své komunikační dovednosti, kritické myšlení, dovednost vyhledávat a třídit informace či umění kultivovaně diskutovat, prezentovat svůj názor a spolupracovat.
Cílem projektu je využít tvořivosti mladých lidí k vytvoření interaktivních webových stránek, které budou zdánlivě „složité, nudné a byrokratické“ informace o Evropském parlamentu a EU obecně prezentovat v zajímavé a srozumitelné formě pro další návštěvníky. Studenti budou moci psát texty, dělat rozhovory, vytvářet videa, obrázky, komiksy, karikatury a cokoli dalšího, aby originálně přiblížili danou tematiku. Zároveň budou mít možnost diskutovat o aktuálních evropských tématech. Motivací k účasti v soutěži jsou zajímavé ceny a možnost publikovat své nápady a příspěvky, a tak být spolutvůrcem vznikajících webových stránek o EU.


Pořadí deseti nejúspěšnějších týmů a soutěžících je následující:

  1. My z GOH (82 bodů)
  2. KGB (76 bodů)
  3. KMK (71 bodů)
  4. Společně pro Rakovník (67 bodů)
  5. Cihelní 410 (64 bodů)
  6. Pavomija (58 bodů)
  7. Blaženy (56 bodů)
  8. Bezejmenní (56 bodů)
  9. Eurogirls (49 bodů)
  10. Barbora Divílková (39 bodů)


Na výlet do evropské metropole Bruselu se tak může těšit tým My z GOH, tedy Lucie Burianová, Iva Kubánková a Alena Malásková (Septima A, Gymnázium Olgy Havlové).


O co se hrálo

Celkový vítěz (ať už jednotlivec nebo skupina) poletí do Bruselu, kde bude mít možnost navštívit instituce EU, hovořit s odborníky na evropskou tematiku a samozřejmě poznat hlavní město Evropské unie. Podívá se do míst, kam se normálně nedostane! Vedle hlavní ceny se práce hodnotily v jednotlivých kategoriích „Napiš to!“, „Natoč to!“ a „Vytvoř to!“, na nejlepší čekaly další zajímavé odměny. Do celkového součtu bodů se počítala i aktivita v diskuzi nebo ve vyplňování občasných kvízů!


Závěrečné zhodnocení

Celkové výsledky vzdělávací soutěže Rozbalto.eu ukázaly, že k úspěchu nestačí jen být nejlepší v jedné kategorii, ale především být schopen podávat dobré výkony konstantně. Skvělou ilustrací je vítězný tým My z GOH, kterému se sice nepodařilo vyhrát ani jednu ze soutěžních kategorií, ale jehož nejhorší bodový výsledek za jedno kolo byl stále velmi slušných 12 bodů, což jej nakonec dovedlo k celkovému vítězství.

Jako významná se ukázala i role diskuzí a kvízů, které představovaly další zdroj cenných bodů. V rámci nich bylo možné získat až 27 bodů (12 za diskuze, 15 za kvízy), což představuje více než třetinu celkových bodů vítězného týmu! Bohužel možnosti získat body za diskuze a kvízy využilo jen málo týmů, což se projevilo i na celkových výsledcích. Jinými slovy, pokud by účast při diskuzích a kvízech byla vyšší, vypadaly by celkové výsledky možná jinak.


Více informací na http://www.rozbalto.eu/uvodni-stranka/.


Gratulujeme!
 

  • Publikováno: 7.1.2011

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba