gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Rok ve Francii

Termín konání akce: 21.12.2015

V předvánočním čase 21. 12. 2015 se studenti francouzského jazyka mohli seznámit s programem Rok ve Francii, který ve spolupráci s Francouzským institutem v Praze organizuje Krajský úřad Moravskoslezského kraje. Tento program funguje již od roku 2012 a je velmi pozitivně hodnocen. Jeho absolventi se zdokonalí ve francouzštině a získají potřebné životní zkušenosti.

Na začátku tohoto školního roku odjela již druhá naše studentka do francouzského Auvergne. Byla jí Kateřina Kovářová, která se s námi podělila o své zážitky:

Tento školní rok studuji ve městě Saint Flour, v regionu Auvergne, který se nachází v centrální Francii. Většinu regionu zabírá pohoří Massif Central, které vzniklo vulkanickou činností.

Město je rozdělené na dvě části: horní staré město a dolní nové město. Horní město se nachází na 800 metrů vysoké skále a je odtud nádherný výhled do krajiny. Dolní město se rozkládá okolo starého města v údolí. V dolním městě se také nalézají oba internáty.

Má škola se jmenuje Lycée La Présentation Notre Dame a najdete ji na kraji starého města. V budově sídlí dvě samostatné školy – ta naše a profesionální gymnázium St. Vincent. Když sečtu žáky obou škol, je nás tam dohromady asi 180 studentů. Každá třída má asi 20 studentů, s výjimkou Seconde Générale, kam chodím já – tam je nás 34. Prázdniny, trvající dva týdny, tady máme po sedmi týdnech školy, tudíž mnohem častěji než v ČR.

Odpovědnost za nás cizince zde mají dvě osoby: velmi milá a sympatická zástupkyně ředitele naší školy Cecile (která je zároveň tělocvikářka a třídní mých o rok starších kamarádů) a velmi aktivní Omar, „vedoucí“ víkendového internátu, který nás bere na spoustu výletů.

Aktuálně je nás tu 6 cizinců – čtyři Češi, jedna Slovenka a jedna Polka. Vycházíme spolu dobře.

Zatím své studium ve Francii hodnotím kladně. Je to velmi zajímavá zkušenost.

Kateřina Kovářová

Naší francouzské "vyslankyni" přejeme mnoho příjemných zážitků a zkušeností.

Mgr. Pavla Sláčalová
 

  • Publikováno: 23.12.2015

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba