gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Rekonstrukce školy o prázdninách - 2011

Na rekonstrukci hlavních stavebních prací jsme se všichni začali připravovat už v lednu letošního roku a po výběrovém řízení jsme uzavřeli smlouvu na výměnu celkem 130 oken včetně 220 ks horizontálních a 50 ks vertikálních žaluzií.

Bourací a stavební práce se rozběhly během posledního červnového týdne předcházejícího školního roku. Stará okna se postupně vybourávala a nová se zapravovala do stavebních děr směrem z nejvyšších pater dolů. Jen co byli „oknaři“ hotovi s jedním patrem, už nastupovali zaměstnanci další firmy, kteří opalovali latexové sokly, nahazovali nové omítky a malovali jak třídy, tak chodby. Koncem měsíce července dorazila brněnská firma, která nám jemným pískem podlahy na chodbách vyčistila, vyleštila a napustila ochranným voskem. V mezičase paní uklízečka drhla vše, co ji přišlo pod ruku a „rychlá rota“ ze školní kuchyně nám také pomohla s hrubým úklidem několika tříd. Svépomocí jsme natírali staré zárubně, byly vyměněny zásuvky, vypínače a v poslední dekádě srpna nám nainstalovali nové dveře, které netradičně dotvářejí interiér celého pavilonu. Devítitřídní pavilon se nám změnil opravdu k nepoznání.

Poslední den minulého školního roku jste naposledy procházeli kolem staré a zastrčené vrátnice. Dnes máme reprezentativní a velmi vydařenou recepci, která zakryla nevzhledné železné pilíře podpírající stropní konstrukci a vytvořili jsme novou obvodovou linii recepce. Nábytek byl vyroben na míru a barevně jsme jej přizpůsobili tomu, který v odpočinkové zóně již máme. Prosklená horní i dolní část recepce dostatečně prosvětluje celou místnost a paní recepční má větší přehled o tom, kdo vstupuje do budovy školy, a co se ve vestibulu děje během přestávek. A dominanta vestibulu? Už to není strom, ale jsou to krásné interiérové hodiny. Rozpohybovat srdce hodin nebylo jednoduché, ale nakonec se vše podařilo a hodiny začaly před koncem prázdnin ukazovat svůj čas.

Zdánlivě jednoduše vypadající geometrické tvary barevného obrazce pod hodinami podle návrhu nebylo tak jednoduché přenést do prostoru. Připadala jsem si, jako kdybych stála před tabulí místo pana Sováka ve filmu Marečku podejte mi pero … „máte úhel BETA…“, ale snad to úsilí stálo za to.

Ředitelský pavilon nám nejvíce potrápil nervovou soustavu. Práce na plánované rekonstrukci výměny okenních rámů a výplní postupovaly víceméně v termínu, ale dozdívka venkovních meziokenních výplní byla vlivem nepříznivého počasí neustále odkládána na méně deštivou dobu a právě v tomto období se veškeré práce zpozdily. Firma, která měla nastoupit na renovaci podlah, byla odvolaná a termín prací byl odložen. Zatímco broušení a leštění podlah na devítitřídním pavilonu proběhlo bez potíží, ředitelský pavilon nám ukázal, že asfaltová hmota, která byla pod strženým PVC, se jen tak nevzdá. Chemické rozpouštědlo rozpustilo málem i betonové schody, ale zároveň vytvořilo těžko popsatelné černé šmouhy, které nešly ničím ani nikým odstranit. Chlapi si opravdu sáhli až na dno svých možností. Nejen, že ve škole spali, ale pracovali také o víkendu a podotýkám, že i v noci. Přes všechno úsilí, se jim nepodařilo to, co jsme očekávali, ale schodnice byly nakonec vybroušeny a lesklý nátěr je teprve čeká. V době broušení tady byla taková prašná mlha, které by se divil i Rákosníček pohádkových příběhů Z mechu a kapradí, opravdu se dala krájet! A mohli jsme malovat znovu. Stěny byly zaprášené, paní uklizečky právem nazlobené a začátek nového školního roku klepal na dveře.

Závěrečnou tečkou, která dokreslila exteriér i interiér naší paní Školy, byla demontáž starých a montáž nových dveří doslova na všechny světové strany. Vstup do budovy školy už nám nebudou kazit staré zrezivělé dveře, které nám bohužel rok od roku ukazovaly, že už mají odslouženo. Doufejme, že už nebude docházet k velkým tepelným ztrátám a nově vybudované vstupy do budovy nám přinesou energetickou úsporu hlavně v období zimních měsíců.

Během prázdnin se u nás u nás ve škole vystřídalo celkem 7 firem a 55 řemeslníků různých profesí. Všem firmám jsme poděkovali za spolupráci, ale také vyučujícím VV a paním uklizečkám jsme vyslovili náš dík. Tak rozsáhlá rekonstrukce už nás hned tak nepotká. Proto si važte všeho nového, vždyť paní Škola si to zaslouží!

Pavla Titurusová


 

  • Publikováno: 31.8.2011

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba