gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Regionální kolo Turnaje mladých fyziků - postup do celostátního kola

Termín konání akce: 29.3.2019

Během celého letošního školního roku se hned několik žáků naší školy pustilo do zkoumání, měření a bádání nad nejrůznějšími fyzikálními úkoly, které byly součástí Turnaje mladých fyziků. Tato fyzikální soutěž je celosvětově velice populární, avšak také velice náročná. Letos šlo o 32. ročník a naše škola se již po několikáté rozhodla do této soutěže zapojit.

Celkem se úlohy pokusily řešit čtyři týmy, jejichž zájmy a cíle byly nejrůznější – od nesmírného nadšení do fyzikálních problémů, přes vidinu odpuštění přijímacích zkoušek na některé vysoké školy, až po touhu získat dostatečný počet bodů ve fyzikálním semináři. Nakonec do závěrečných bojů dokráčely pouze dva celky, jelikož v průběhu roku došlo k všelijakému mísení a spojování družstev. Přestože bylo na řešení domácích úloh času více než dost, jak je již velmi dobrým zvykem, většina studentů nakonec své prezentace dokončovala až o posledním víkendu před regionálním kolem. To se odehrálo v úterý 19. 3. 2019 na půdě opavského Mendelova gymnázia, kde dorazilo celkem 6 družstev z Moravy. Týmy byly rozděleny do dvou skupin, utkávaly se mezi sebou navzájem v tzv. „fyzikálních soubojích“, z nichž nakonec postoupil vždy první tým. Každé družstvo na začátku předložilo seznam svých 10 vypracovaných úloh, ze kterých jim soupeřova družstva vybrala dvě úlohy k prezentaci. Během každé prezentace byly ovšem zapojeny do děje všechna družstva a to ve třech různých rolích – referenti, oponenti a recenzenti. Tyto role se po každém kole (které trvalo zhruba hodinu) vždy vystřídaly, a to dokonce dvakrát. Každá úloha musela být prezentována v anglickém jazyce a každý tým obdržel po každém kole příslušný počet bodů od pěti porotců. Tyto body se připočetly k bodům, které si již přinesli z kola domácího.

Jedno z našich družstev dostalo do skupiny velice ambiciózní domácí tým z místního gymnázia, a i přes veškerou snahu a bojovnost si z regionálního kola odnesli krásné třetí místo a turnaj pro ně tedy již bohužel skončil. Druhé družstvo s názvem Chleba s máslem Vol. 2, pod vedením Sotiho Pupakise s Oty Michálka, si mezi sebe přivzalo hned několik nováčků – ať už šlo o kluky ze třetích ročníků nebo o velice nadějnou „fyzičku“ Evu Michálkovou, která navštěvuje teprve první ročník a je tedy pro naši školu velkým příslibem do budoucna. Tomuto družstvu se vedlo o poznání lépe, a to možná také díky vysokému počtu bodů získaných již v domácím kole. Svoje postavení v Opavě již pouze potvrdili, s přehledem opanovali svou skupinu a svým dominantním přístupem nedali soupeřům ze Šumperka a Brna žádnou šanci!

Po náročném šestihodinovém výkonu proběhlo závěrečné vyhodnocení, předání diplomů a návrat zpět domů. Družstvo Chleba s máslem Vol. 2 se už nyní ovšem pilně připravuje na kolo celostátní, ve kterém plánuje určitě také uspět! A že nejde jen o plané řeči, dokazuje také fakt, že si před osudným republikovým finále již domluvili přípravné soustředění na obdobném turnaji na Slovensku.

Našim studentům tedy držíme palce a přejeme pokud možno co nejlepší umístění v ústředním kole, ba možná co víc, postup do kola mezinárodního. Potenciál v nich je bezesporu veliký!
 

  • Publikováno: 25.3.2019

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba