gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Regionální kolo Turnaje mladých fyziků 2016

Termín konání akce: 15.3.2016

V roce 2016 byl opět pod záštitou Jednoty českých matematiků a fyziků uspořádán Turnaj mladých fyziků (TMF). Jednalo se již o 29. ročník tohoto turnaje. Úkolem účastníků soutěže bylo v průběhu jedné poloviny školního roku vypracovat 17 fyzikálních problémů, které měli soutěžící za úkol prověřit sérií experimentů s co možno největším počtem zkoumaných parametrů, a tím dojít k přínosnému závěru. Vypracované úlohy poté nejen prezentovali, ale také oponovali soupeřům. Jelikož celá soutěž spadá pod Mezinárodní turnaj mladých fyziků, veškeré prezentace, oponování i debaty probíhaly v anglickém jazyce. Mezi soutěžícími z České republiky bylo zastoupeno také Gymnázium Olgy Havlové, které se do regionálního kola nominovalo jako jediné z celé Ostravy. Studenti naší školy proto utvořili dva pětičlenné týmy a vydali se 15. 3. 2016 do nedaleké Opavy, kde bylo regionální kolo pořádáno.

V brzkých ranních hodinách jsme vyrazili z nádraží Ostrava-Svinov na Mendelovo gymnázium v Opavě, kde jsme byli po úvodním projevu rozlosováni do jednotlivých místností. V regionálním kole proti sobě soupeřilo 6 týmů, které byly rozloženy do dvou místností. Porota byla tvořena lidmi z vysokých univerzitních kruhů, čemuž odpovídala i hodnota vysokoškolských titulů, která činila v průměru 2 tituly na osobu. Oba týmy našeho gymnázia sváděly náročný fyzikální souboj se svými oponenty. Veškeré slovní obraty byly na vysoké vědecké úrovni a jako nejlepší argumenty sloužila cizojazyčná odborná pojmenování. I přes nelítostný boj byla celková atmosféra soutěže přátelská. Soutěž probíhala více než 8 hodin a o přestávkách bylo zajištěno bohaté občerstvení.

Ačkoli ani jednomu z týmů našeho gymnázia se nepodařilo postoupit do celorepublikového kola, shledávám účast našich studentů v regionálním kole jako velký úspěch. Získali jsme mnoho přínosných zkušeností s obhajobou práce před odbornou porotou, obohatili jsme se o nové poznatky z oboru fyziky, naučili se týmové spolupráci a v neposlední řade jsme rozšířili naše jazykové dovednosti.

Závěrem bych chtěl poděkovat všem členům obou týmů, organizátorům TMF a také Mendelovu gymnáziu Opava za výbornou organizaci regionálního kola.

Jménem obou zúčastněných týmů Vojtěch Ovčačík.


Tým Škvarky: Filip Hoferek, Lenka Waloszková, Jan Komínek (oktáva B), David Bayer, Sebastian Franek (sexta A)

Tým Bez názvu: Petra Štefaníková (Septima B), Martina Šarmanová, Ivana Horáková, Tomáš Radosta, Vojtěch Ovčačík a Jiří Šindelář (všichni Septima A)
 

  • Publikováno: 24.3.2016

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba