gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Putovní výstava Bílá růže

Termín konání akce: 9.9.2019 - 31.10.2019

V září a říjnu jsme na hlavní chodbě ve vestibulu školy instalovali putovní výstavu „Bílá Růže“, která je  českým překladem stejnojmenné výstavy německé nadace Weiße Rose e.V. Výstava na 35 panelech představuje osudy německé protinacistické skupiny sourozenců Schollových, jejich přátel a pomocníků, kteří v letech 1942 a 1943 psali a rozšifrovali letáky s antifašistickou tématikou. Výstava pojednává o konkrétních činech, motivaci a konečném osudu členů odbojového hnutí. 

Bílá růže (německy Weiße Rose) byla nenásilná protinacistická skupina složená převážně z členů akademické obce Mnichovské university, která v letech 1942 a 1943 v Mnichově rozšiřovala letáky a antifašistická hesla. Odpor Bílé růže proti Hitlerovu režimu byl motivován morálně a křesťansky. Dohromady skupina vytvořila šest letáků poukazujících na zločiny nacismu proti Židům a okupovaným národům, které rozšířila v nákladu celkem přes 15 000 kusů. Tím vybízela Němce, aby si uvědomili závažnost těchto zločinů a projevili odpor vůči diktátorské vládě.

Po odhalení činnosti skupiny úřady bylo v roce 1943 popraveno šest jejích hlavních členů: 22. února studenti Sophie Schollová, její bratr Hans Scholl a Christoph Probst, 13. července student Alexander Schmorell a profesor Kurt Huber a 12. října student Willi Graf.
 
Text z letáku skupiny (léto 1942): 
„(…) již od samého počátku bylo toto hnutí odkázáno na podvádění bližních, již tehdy bylo v nitru prohnilé a zachraňovala ho pouze neustálá lež. Proč se německý lid chová vůči všem těmto nejohavnějším zločinům proti lidské důstojnosti tak apaticky? Málokdo se nad tím zamýšlí. Skutečnost je brána jako taková a je odkládána ad acta. A německý lid spí opět svým tupým, hloupým spánkem a dává těmto fašistickým zločincům odvahu a příležitost pokračovat v běsnění – a ti to také dělají. (…) Zda se Němci konečně neproberou z této otupělosti, zda nebudou protestovat, kde to jenom proti této bandě zločinců jde, zda nebudou mít soucit s těmi stovky tisíc obětí? A nejenom soucit musí pociťovat, ne, ještě mnohem více: s p o l u v i n u. Protože oni dávají svým apatickým chováním těmto temným lidem vůbec možnost takto jednat (…). Ještě však není pozdě, aby byla tato nejodpornější z vlád sprovozena ze světa, abychom se nezatížili ještě větší vinou. (…) nyní (…) musí být jedinou a nejvyšší povinností, přímo svatou povinností každého Němce vyhubit tuto bestii!“
 
Zájemcům doporučujeme zhlédnout film Poslední dny Sophie Schollové (2005)
 
Za půjčení výstavy velmi děkujeme sdružení Antikomplex. 
 

 

  • Publikováno: 14.10.2019

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba