gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Puškinův památník (2010)

V pátek 19. března se v nedalekém Bohumíně uskutečnilo krajské kolo festivalu ARS POETICA – Puškinův památník. Jednalo se o již 44. ročník přehlídky studentské tvorby, jejímž cílem je prostřednictvím uměleckého přednesu ruské poezie a prózy, interpretace ruských písní či sehrávání dramatických scének přispívat k poznávání ruské kultury a umění.

Přestože se na Gymnáziu Olgy Havlové ruský jazyk jako povinný předmět nevyučuje, na festivalu nás reprezentovaly hned dva tvůrčí kolektivy. První z nich tvořilo pět studentů třídy sexta A, kteří si pod vedením Mgr. Jolany Strýčkové a Mgr. Olgy Blažkové připravili působivou choreografii ke zpěvu ruských písní Kaťuša a Vostočnyje skazki. Druhá skupina se skládala ze členů kroužku ruského jazyka. Studenti se rozhodli připomenout 150. výročí narození ruského dramatika A. P. Čechova v autorské dramatické scénce, složené z Čechovových citátů a jiných odkazů na spisovatelovo dílo, zejména pak na jeho vrcholné drama Višňový sad. Divadelní práce členů kroužku byla oceněna příjemným třetím místem v soutěžní kategorii dramatických scének.

Obě skupiny se ve svých vystoupeních snažily o nevážnou, nikoli však znevažující prezentaci ruské kultury. Ohlasy publika i poroty svědčily o tom, že se jim jejich záměr podařilo naplnit. Již nyní se tedy těšme na příští, 45. ročník festivalu Puškinův památník.

Petr Horák
 

  • Publikováno: 23.3.2010

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba