gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Promítání Filmového klubu Jednoho světa - Hledání dobré smrti

V úterý 27. 10. 2009 jsme v rámci Filmového klubu Jednoho světa promítali dokument českých filmařů Hledání dobré smrti, který nabízí různé úhly pohledu na problematiku paliativní péče, otázky související s eutanazií, hledání té nejjednodušší nebo nejdůstojnější cesty ukončení života lidí vážně nemocných, starých a podobně.

Dokument na všechny tyto otázky nahlíží jako na celek skrz pohledy různých lidí (nemocných, postižených, příbuzných a blízkých pacientů v tzv. terminálním stádiu nemoci, ale i osob zcela emočně nezainteresovaných), probírá nastolené problémy ze všech možných stran a nabízí tak subjektivní pohledy vycházející z různorodé zkušenosti. Zajímavým kontrastem je například pohled filosofa Václava Bělohradského, který vnímá právo na důstojnou smrt a rozhodnutí o ukončení svého vlastního života jako jedno z občanských práv, a pohled lidí, kteří eutanazii odmítají a jsou vděční za každý den, který navzdory nemoci a blížící se smrti mohou strávit se svými bližními.

Film Hledání dobré smrti nás souběžně seznamuje s netušenými možnostmi hospicové péče, například s aktivitami společnosti Cesta domů a s jedinečnými osudy jejích konkrétních klientů.

Tento dokument jsme vybrali v souvislosti s blížící se studentskou konferencí o paliativní péči, která proběhne v Ostravě 10. 11. a které se chceme zúčastnit.
 

David Grant, sexta
 

  • Publikováno: 25.11.2011

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba