gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Promítání filmového klubu Jeden svět (květen 2010)

V úterý 25. 5. 2010 jsme v rámci Filmového klubu Jednoho světa promítali snímek Dětští vojáci. Film z roku 2002 je zaměřen na téma zneužívání dětí ve válečných konfliktech. Přestože byl snímek natočen před osmi lety, je tento problém stále aktuální a netýká se zdaleka jen zemí třetího světa. Záběry z konžské provincie North Kitgum střídaly výpovědi britských bývalých vojáků, kteří se jako sedmnáctiletí zúčastnili „války v Zálivu“ v roce 1991.

V současné době chodí po světě s puškou v ruce podle hrubých odhadů OSN asi tři sta tisíc dětí ve věku od 10 do 17 let.

Promítání se sice nezúčastnilo mnoho diváků, přesto jsme nebyli zklamaní, protože po skončení bylo na tvářích všech vidět, že na každého z nich tento snímek zapůsobil.

Nejsilnějším momentem z celých 55 minut pro nás byl rozhovor s malým chlapečkem z Barmy (mohlo mu být asi osm let), který bez lítosti vyprávěl o hromadném masakru, kterého se sám aktivně účastnil. Spolu s dalšími usekával lidem i dětem končetiny a na otázku, co přitom cítil, odpověděl: „Smál jsem se.“ A oni? „Křičeli bolestí,“ dodal.

Tenhle případ jen potvrzuje to, jak lehké je vychovat děti k bezcitnosti a krutému zacházení. O to větší důraz bychom měli klást na to, aby vojenští vůdci přestali unášet a najímat do svých řad osoby mladší 18 let. Na podporu této myšlenky započali v roce 2002 němečtí studenti projekt Red Hand Day, jehož hlavním cílem je vytvoření nátlaku na přední zástupce zemí světa, aby podepsali a dodržovali listinu zaručující bezpečí dětí ve válkách.

Součástí promítání byla i návštěva člena ostravské pobočky organizace Amnesty International, ten nás blíže informoval o problematice dětských vojáků i výše zmíněné akci Red Hand Day, kterou Amnesty plánuje uspořádat v Ostravě během června letošního roku.
 

Hana Slaninová, sexta B

 

  • Publikováno: 25.11.2011

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba