gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Projektový den s ADROU

Ve čtvrtek 8. dubna jsme pro studenty kvint a prvního ročníku zajistili v rámci naplnění průřezového tématu Výchova k evropským a globálním souvislostem ve spolupráci se společností ADRA projektový program.

Lektoři společnosti ADRA si pro naše studenty připravili tři různá témata – Súdán, Rozvojové cíle tisíciletí a Nerovnosti světového hospodářství. Všechny semináře byly připraveny s důrazem na interaktivitu a zapojení studentů do probíhajících aktivit. Domnívám se, že s největším ohlasem se setkal program o Súdánu, protože vycházel z konkrétních zkušeností lektorky, která v této africké zemi před časem pobývala a pomáhala pracovat v tamější škole. Velmi zajímavý byl ale i program Nerovnosti světového hospodářství, který byl založen na simulované hře, v níž studenti zastupovali rozvojové země chudého jihu a vyspělé země bohatého severu, obchodovali mezi sebou na virtuálním světovém trhu, snažili se najít vhodnou strategii, s jejíž pomocí lze dosáhnout největšího zisku, a v níž na závěr zjistili, že bez spolupráce to zkrátka nejde. V rámci semináře Rozvojové cíle tisíciletí se zase studenti seznámili s jednotlivými globálními problémy prostřednictvím konkrétních příběhů nebo situací, o nichž ve skupinách diskutovali.

Cílem všech těchto aktivit bylo nejen seznámit se se základními globálními problémy současného světa, ale i popřemýšlet nad jejich možným řešením, odpovědností mezinárodních organizací i nás samotných. Druhou částí tohoto projektového programu bude projekce filmového dokumentu Válečný fotograf, která se uskuteční 23. dubna.

Jana Huvarová
 

  • Publikováno: 13.4.2010

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba