gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Projekt Vysokoškolákem na zkoušku

Kateřina Feichtingerová a Kateřina Kopecká, dvě talentované studentky se zájmem o biologii, které byly v loňském školním roce na základě svých úspěchů vybrány mezi 12 studentů Moravskoslezského kraje, kterým bylo umožněno zúčastnit se jedinečného projektu na Ostravské univerzitě podpořeného MŠMT: „Vysokoškolákem na zkoušku – Biologie“.

Projekt nám umožnil seznámit se s reálnou vědeckou prací a vyzkoušet si ji na vlastní kůži. Na začátku prázdnin jsme všichni absolvovali třídenní výjezd do Návsí, kde jsme měli možnost naučit se různé metody odběrů vzorků v terénu. Vyzkoušeli jsme si například smýkání, sklepávání, zemní pasti, vlajkování, Malaiseho past nebo také metodu zpětného odchytu. Poté přibližně v polovině prázdnin jsme zavítali do laboratoře Ostravské univerzity, kde jsme si zkusili extrakci DNA z dvoukřídlého hmyzu a metodu PCR.

Každý z nás teď pracuje na své vlastní práci ve spolupráci se studenty z Ostravské univerzity. My konkrétně studujeme párovací strategii, hilltopping, převážně u bryofágních motýlů a chování zavíječe moučného po transplantaci mikroflóry bryofága. Co dva týdny jsou pro nás připraveny různorodé přednášky - například z oboru bioinformatiky nebo z teorie psaní vědeckých textů a jejich publikací.

Účast v projektu nám přinesla spoustu nových zkušeností a zajímavých poznatků z biologie, osobně jsem při své práci v terénu objevila řadu pěkných míst v Ostravě,
o kterých mnozí z nás nemají ani tušení.

Kateřina Feichtingerová, 3.C

 

  • Publikováno: 25.10.2017

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba