gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Projekt Jaro ožívá

Studenti našeho gymnázia se zapojili do projektu Jaro ožívá (Spring Alive), celoevropské „každojarní“ kampaně organizace BirdLife International, v ČR zastoupenou Českou společností ornitologickou. Cílem kampaně je vzbudit u dětí zájem o přírodu a její ochranu skrze sledování jarního návratu ptačích druhů.

Zapojit se můžete i Vy, je to snadné – stačí online zaregistrovat svá první pozorování ptáků na stránce http://www.springalive.net/cs-cz/migrations/addnew a přispět tak k poznání příběhu ptačího stěhování v Evropě. Které druhy stěhovavých ptáků můžete online registrovat? Kampaň je založena na sledování příletu pěti ptačích druhů: vlaštovky obecné, rorýse obecného, kukačky obecné, čápa bílého a vlhy pestré.

Neměli bychom ovšem opomíjet, že přilétají i další druhy stěhovavých ptáků, jmenujme alespoň mistra zpěvu slavíka obecného či letošního ptáka roku břehuli říční a celou řadu pěvců (rákosníci, jiřičky, lejsci). Vyrazíte-li ven, určitě narazíte na nějakého posla jara, který právě přiletěl z teplých krajin a o tato svá pozorování se můžete podělit nejen s ornitology, ale také s nadšenci z řad studentů ve více než třiceti zemích Evropy, Blízkého východu, střední Asie a Afriky.

Více informací o průběhu migrace a mapu aktuálního postupu jara naleznete na http://www.springalive.net/cs-cz/springalive/pomoz_nam_objevit_jaro.

Mgr. Martin Fluksa
 

  • Publikováno: 11.5.2013

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba