gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Projekt Erasmus+ se rozjíždí. Začínáme mapovat tradiční česká řemesla.

Termín konání akce: 17.11.2018

V sobotu 17. listopadu jsme v rámci projektu Erasmus navštívily Svaz žen z Nové Bělé při jejich již tradičním pečení a zdobení perníčků.

Perníčky se zdobily už od pátečního rána až do sobotních odpoledních hodin v hasičském domě v Nové Bělé. My studentky, Klárka Musálková (tercie B), Ema Mazurová (kvarta A) a Sabina Gutowská (kvinta B), spolu s paní profesorkou Musálkovou jsme měly možnost si s nimi popovídat, natočit krátké rozhovory a dokonce si některé činnosti i zkusit. Byly jsme naprosto uchváceny perníčky nejrůznějších tvarů, zdobení a polev a myslím, že celé dopoledne pro nás bylo velmi příjemné a přínosné. Byly jsme pozvány na příští týden na vánoční výstavu řemesel.

Sabina Gutowská, kvinta B


V pátek 23. listopadu se studenti z kvarty A zapojení do projektu Erasmus vypravili do Domova důchodců v Nové Bělé na výstavu „Vánoce a řemesla“. Přivítaly nás milé stařenky, které nám nabídly výborné perníčky. Prohlédli jsme si, co babičky vlastnoručně vyrobily. Mohli jsme vidět například kominíka, sedláka se selkou, keramika, řezníka, cukráře, kadeřníka a mnoho dalšího a k tomuto bylo často vyrobeno i nějaké pozadí, většinou budova nebo místnost, ve které postava pracuje. Vše bylo vyrobeno z mechu, papíru, klacíků, perníku, vlny nebo třeba korkových špuntů. Nafotili jsme jejich výrobky a natočili jsme rozhovor s jednou paní, která nám povyprávěla o svém koníčku – vyrábění figurek ze šustí. Dokonce nám i ukázala, jak se taková figurka z usušených listů kukuřice vyrábí. Výstava se nám moc líbila.

Anna Kuchařová, kvarta A
 

  • Publikováno: 29.11.2018

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba