gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Projekce francouzského filmu (prosinec 2014)

Termín konání akce: 26.11.2014

Ve středu 26. 11. 2014 jsme se v rámci zdokonalování francouzského jazyka vypravili do oblíbeného ostravského kulturního centra Minikinokavárna zhlédnout francouzskou komedii „Co jsme komu udělali?“ (Qu’est-ce qu’on a fait au Bon Dieu?).

I přes to, že mi slovní spojení „francouzská komedie“ nahání strach, je třeba říct, že spolu se všemi více či méně skeptickými kamarády jsme se v kině už dlouho podobně nezasmáli.

K nastínění příběhu. Manželé Verneuilovi, silně věřící katolíci a příznivci konzervativních hodnot, ve kterých se snažili vychovávat své čtyři dcery, prožívají krušné období během zásnub tří dospělých dcer. První dcera si vezme muslima, druhá žida a třetí Číňana. Rodinná setkání všechny páry stojí velkou dávku sebeovládání, avšak navzdory přesnému naplánování události se vždy vyskytne něco, co atmosféru zpestří. Čtvrtá dcera Laure pro rodiče představuje poslední naději na to, že se provdá za katolíka. Tuto naději nezklame. Problém nastává při prvním setkání Verneuilových s mladým párem, kdy zjišťují, že Lauřin snoubenec je snědší pleti…

Film je v multietnické Francii divácky nejúspěšnějším pro rok 2014, což je pozitivní v roce, kdy třetina Francouzů volila pravicové extremisty a kdy tisíce francouzských muslimů bojují za Islámský stát na Blízkém východě. Oceňuji celkový nadhled komedie a vynikající dialogy, u kterých šlo jen s velkým sebezapřením potlačovat smích nad prvky xenofobie a rasismu.

Sára Juřinová

  • Publikováno: 18.12.2014

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba