gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Projekce filmu Invisible Children

Dne 24. 6. 2010 proběhlo na naší škole promítání filmu Rought – Invisible Children pro studenty prvního ročníku, kvart a kvint.

Film se odehrával v městečku Gulu v Severní Ugandě, kde přetrvává terorizování vojenské skupiny LRA (Lord´s resistants army) v čele s Josephem Konym. Vypravěči tohoto příběhu jsou tři kluci, kteří se chystali natočit dokument o africké přírodě, ale nakonec je zaujal příběh neviditelných dětí. Kluci popisují jednotlivé osudy dětí a celkovou situaci v oblasti, kde LRA působí nejvíce, unášejí děti za účelem "vyrobit" z nich dětské vojáky, používají k tomu drastické až nelidské metody. Hlavním účelem tohoto filmu je poukázat na jeden z největších problémů dnešní Afriky a ukázat možnosti řešení konkrétně tohoto problému.

Od roku 2003 se organizace Invisible children soustředí na rekonstrukci a stavbu středních a vysokých škol, výuku a vedení kvalitních učitelů, podporu místní ekonomiky, celkovou pomoc obyvatelstvu v Severní Ugandě a v neposlední řadě i na zapojení západního světa a jeho významných politiků do tohoto problému.

Projekce filmu, kterou moderovali studenti Lucie Grmelová a Martin Polok, se setkala s mimořádným zájmem diváků.

  • Publikováno: 25.6.2010

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba