gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Projekce Filmového klubu Jednoho světa (únor 2008)

V úterý 26.2. proběhlo další promítání filmového klubu. Promítal se dokument "Oči pro Tibet". Ačkoli se tentokrát sešla menší společnost (20 lidí), vytvořila se úžasná atmosféra.

Po promítnutí sociálního spotu proti rasismu jsme si připomněli pár důležitých dat v historii Tibetu a již následoval film o lidské schopnosti pomáhat a o solidaritě. Díky filmu jsme prožili několik měsíců v různých částech Tibetu, kam jsme jezdili s očními chirurgy. Tito chirurgové konají svou práci již několik let a nic za ni nechtějí. Ptáte se, co dělají? Zakládají "oční tábory", kam přijíždějí lidé z celého Tibetu, a kde jim lékaři operují šedý zákal, nejrozšířenější onemocnění v této zemi. Sledovali jsme také osudy vyléčených Tibeťanů, jejich nelíčenou radost, když prohlédli, ale také pokorný smutek, když už na záchranu zraku bylo pozdě. I my, diváci, jsme po zhlédnutí tohoto filmu "prohlédli".

Dále následovala zajímavá přednáška našeho hosta, slečny Jany Neborákové, pracovnice organizace M.O.S.T., která pomáhá Tibetu. Dozvěděli jsme se možné i nemožné o Ladhaku, tzv. "Malém Tibetu". Toto vyprávění všechny zaujalo, už jen proto, že bylo založeno na osobních zkušenostech a postřezích. Také k němu byly promítány krásné fotky, které Jana Neboráková nafotila na svých mnohých cestách. Přednáška byla zpestřena i ladhackou popovou hudbou a několika historkami, při kterých běhal mráz po zádech. Všechny potěšily vynikající buchty, ale také letáky organizace M.O.S.T. byly ihned rozebrány.

Snad nás příště navštívíte i vy :-)!

Karolína Kupková, kvinta A

  • Publikováno: 25.11.2011

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba