gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Projekce Filmového klubu Jednoho světa - Totální popření

Dne 23.10. proběhla první projekce filmů Jednoho světa v tomto školním roce. Studentstva nebylo přemnoho, ale i díky tomu na projekci panovala domácká atmosféra, (dobře, důvodem bylo i připravené občerstvení :-)).

Promítali jsme film “TOTÁLní popření“, který byl vybrán kromě jiného kvůli nedávnému povstání obyčejných lidí i buddhistických mnichů proti vládnímu režimu v Barmě. O této zemi toho obvykle málo víme, proto jsme chtěli diváky s problematikou Barmy blíže seznámit.

„TOTÁLní popření“- totální zde má dva významy, v jednom směru úplné popření, a v druhém, a to především, byl film o kauze firmy TOTAL, která svou stavbou ropovodu v Barmě zapříčinila genocidu tamního obyvatelstva. Film do detailů ukazuje důsledky útoků armády proti domorodcům a zotročování domorodých obyvatel.

Průvodcem v problému nám byl pan Ka Hsaw, muž, který denně riskuje pomáháním uprchlíkům přecházet hranice svůj život pro jiné a který také obžaloval firmu TOTAL za její zneužití armády. Velmi působivé bylo líčení jeho zážitků a také rozhovor (který jako mnoho jiných dělal právě pan Ka Hsaw) s domorodou ženou v její vesnici, kterou, jak jsme viděli na záběrech, několik hodin na to vypálila barmská junta.

Jako výjimečný protiklad nám byly kladeny záběry z USA a Francie, kde se měli akcionáři firmy TOTAL vyjádřit k problémům způsobených jejich firmou. Většina z nich se vyjadřovala neurčitě a někteří se pouze otočili a odešli.

Neměli bychom být hluší k problémům a myslíme si, že každý z účastníků promítání měl důvod k hlubokému zamyšlení.

Doufáme, že si s námi 20.11. ve 14:00 přijdete vychutnat další působivý dokument.

Karolína Kupková a Áňa Ochozová, kvinta A

  • Publikováno: 25.11.2011

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba