gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Projekce Filmového klubu Jednoho světa (březen 2007)

Od posledního promítání uběhly krátké tři týdny a nám se podařilo zorganizovat další projekci. Rozhodli jsme se udělat malou anketu, abychom věděli, o co mají studenti větší zájem. Na výběr byla dvě témata. První ,,eutanázie´´ ( film Hledání dobré smrti ) a druhé ,,Romové a holocaust´´ ( film Ó, ty černý ptáčku ). Rozdali jsme letáčky do všech tříd a zanedlouho se překvapivě ukázalo, že u studentů silně převažuje zájem o téma ,,eutanázie´´.

Film Tomáše Škrdlanta Hledání dobré smrti je zaměřen na umírání, hospicovou péči, umírání doma. Pokouší se o seriózní a plastický pohled ze strany klientů hospicové péče, jejich příbuzných i zdravotnických pracovníků a jiných odborníků a zaznívají v něm různé, často i protichůdné názory. Díky pokrokům medicíny a hospicové péče už nelze eutanázii argumentovat pouze bolestí, jde spíše o problém mezilidských vztahů. Závěr zůstává pro diváky otevřený.

Po filmu jsme měli vzácnou příležitost diskutovat s paní Andreou Radomskou, která v dokumentu také vystupuje. Paní Andrea je zdravotní sestra, terénní pracovnice a koordinátorka hospicové péče, úzce spolupracuje s dobrovolnickým centrem humanitární společnosti Adra. Náš host musel zpočátku mluvit sám, my všichni jsme mu nejprve jen bedlivě naslouchali, ale později se diskuse rozproudila a studenti našli odvahu a začali se ptát. Diskuse byla velmi zajímavá nejen díky zkušenostem našeho hosta, ale i díky upřímnosti a otevřenosti, se kterou nám odpovídal na naše dotazy.

Myslím, že si každý odnesl silné zážitky a dojmy. Paní Andrea je opravdu úctyhodná žena a ještě jednou jí děkujeme za čas, který s námi příjemně strávila.

Těšíme se na vás opět při dalším promítání.
 

Tereza Janáková, 2.A

 

  • Publikováno: 25.11.2011

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba