gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Připomínka Dne boje za svobodu a demokracii v Ostravské Nové radnici

Termín konání akce: 17.11.2016

Jako každoročně od počátku 90. let minulého století se i letos konalo ve vstupní hale Nové radnice 16. listopadu 2016 slavnostní shromáždění k uctění připomínky Dne boje za svobodu a demokracii. Akci organizuje ostravská pobočka Konfederace politických vězňů ČR, v posledních letech ve spolupráci se spolkem PANT. Letos na setkání promluvila rovněž ředitelka našeho gymnázia Jana Huvarová.

Shromáždění provázel slovem předseda ostravské pobočky KPV ČR Leo Žídek. Mezi účastníky byli zástupci pořadatelských organizací, představitelé Junáka, Sokola, Českého svazu bojovníků za svobodu, Československé obce legionářské, ostravských středních škol a dalších institucí. Město, které má tradičně nad slavnostní akcí záštitu, reprezentovali primátor Tomáš Macura, náměstci primátora Zbyněk Pražák, Martin Štěpánek a Iveta Vozňáková a další. Všichni zúčastnění složili hold boji studentů a občanů za svobodu a demokra­cii v letech 1939 a 1989 položením květů u pamětní desky obětem zla.

Slavnostním projevy pronesli primátor Tomáš Macura, Jaroslava Wenigerová, Leo Žídek a ředitelka Gymnázia Olgy Havlové Jana Huvarová jako host spolupořadatelů z PANTu. Ve všech projevech rezonovala zásadní myšlenka nutnosti boje za svobodu a demokracii právě v současné době a výzvy k mladým lidem, aby svobodu nebrali jako samozřejmost a byli občansky aktivní. Program pietního setkání pravidelnými hudebními vstupy obohatil pěvecký sbor Chorus pod vedením Petry Rašíkové.

Na závěr setkání všichni účastníci zazpívali státní hymnu a Leo Žídek vyjádřil naději na setkání v příštím roce.

  • Publikováno: 19.11.2016

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba