gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Připomeneme si společně čvrtstoletí od pádu komunismu v Československu

Termín konání akce: 18.11.2014 - 21.11.2014

Naše škola se v rámci svého zaměření v ASP UNESCO dlouhodobě věnuje rozvíjení projektů v tematické oblasti "dodržování lidských práv", takže připomínka 25. výročí pádu komunismu v Československu je nejen možností vzpomínat na zásadní zlomové okamžiky našich nedávných dějin, ale nabízí možnost rovněž dalšími akcemi prohlubovat naše specifické poslání v rámci této mezinárodní školské sítě. A co konkrétně pro vás vaši dějepravci připravují?

Připomínání listopadových událostí roku 1989, známých jako "sametová revoluce", bude tvořit několik různorodých aktivit. Ty se budou odehrávat v týdnu po státním svátku - ve dnech 18.-21. listopadu 2014 v prostorách naší školy i v centru města.

Na škole bude instalována v galerijní chodbě výstava Archivu města Ostravy, která zachycuje život našeho města za normalizace a během dramatických revolučních dnů listopadu a prosince 1989. Výstava přináší kromě stručných popisů historických událostí rovněž mnoho dobových pramenů - fotografií, plakátů, letáků, svědectví aktérů či reprodukce stránek dobových novin.

Studenti vyššího gymnázia se svými učiteli navštíví v dopoledních hodinách ve Fiducii filmové projekce dokumentu Občanského sdružení PANT a ČT Ostrava "Opožděný východ", po jehož shlédnutí budou moci besedovat s pamětníky listopadových událostí roku 1989.

Seminaristé dějepravci budou mít připraven program v rámci X. ročníku Příběhů bezpráví, které tradičně organizujeme ve spolupráci s Člověkem v tísni. Letšní program bude uveden projekcí nového filmu "1989: Z deníku Ivany A.", na kterou naváže beseda k listopadovým událostem v Ostravě s pamětníkem - jedním z revolučních občanských aktivistů a polistopadovým poslancem Ladislavem Vrchovským.

Pro studenty nižšího gymnázia jsme připravili soutěž "Stopy a otisky sametové revoluce", která je založena na pátrání v rodinných archivech a rozhovorech s rodiči, prarodiči či generačně staršími známými. Žáci budou nejdříve pracovat samostatně, ovšem výsledné dílo bude výsledkem kolektivní tvůrčí práce celé třídy!

Základní informace k soutěži vám osvětlí vaši učitelé dějepisu - zde je jejich stručné shrnutí:
1) najděte doma jeden pramen z období 17.11.1989 - 31.12.1989 (fotografie, článek, titulek či stránka z novin, leták atd.), pořiďte jeho kopii (můžete jej ofotit / naskenovat a vytisknout) a přinéste ji do školy
2) pokud nenajdete žádný dobový pramen (což může být problém) - zaznamenejte vzpomínku, pocit, dojem z daného období (na konkrétní událost, atmosféru listopadových dnů) od rodičů, prarodičů či známých a zformulujte ji do tří vět (nebo tyto tři věty zformulují sami ti, kterých se budete ptát)
3) pramen nebo tři věty doneste do školy do hodiny dějepisu ve dnech 3. či 4. 11. 2014
Z přinesených pramenů a vzpomínek pak třída promyslí a vytvoří s pomocí učitelů dějepisu a výtvarné výchovy kolektivní dílo - třídní koláž (poster). Všech osm koláží bude ve škole vystaveno a nejzdařilejší budou odměněny!

Věříme, že všechny plánované akce vám, kteří jste se narodili do svobody a dobu totality nezažili, přiblíží zásadní okamžiky našich dějin poutavou formou a jiným způsobem, než to dokáže běžná vyučovací hodina...




 

  • Publikováno: 23.10.2014

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba