gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Primáni na výpravě do středověku - Chotěbuz 2018

Termín konání akce: 4.5.2018

V pátek 4. května 2018 vyrazili žáci primy B v doprovodu svého dějepravce a jeho kabinetní kolegyně na dlouho očekávanou historickou exkurzi do archeoparku v Chotěbuzi. Ani série absurdních situací, které naší výpravě připravila výluka na trati a náhradní autobusová doprava, nepokazila velmi silný zážitek a dobrou náladu z cesty i poznávání stop minulosti.
 

Archeopark Chotěbuz se nachází v archeologické lokalitě, která je součásti obce Chotěbuz-Podobora v Moravskoslezském kraji. Jde o jednu z nejvýznamnějších lokalit tohoto typu v rámci celé České republiky. Archeopark se rozprostírá tam, kde dříve bývalo ještě před příchodem Slovanů opevněné hradisko a následně slovanské sídliště z období od 8. do 11. století. Pod ním kdysi dávno protékala řeka Olše (dnešní koryto je o cca 100 metrů dále).

Rekonstruované raně středověké hradisko návštěvníkům odhaluje především všední život našich dávných předků. Uvnitř rozsáhlého opevnění, které obepíná areál dávné akropole, je vybudováno několik replik dobových slovanských staveb a výrobních zařízení, které jsme si mohli detailně prozkoumat. Nachází se zde stále cenné archeologické nálezy a my jsme si mohli prohlédnout jejich funkční repliky, jakými jsou například součásti výbavy jízdních bojovníků a obchodníků s otroky, zbraně svědčící o násilném zániku hradiska, ale i předměty denní potřeby.

V roce 2016 byl archeopark doplněn o novou vstupní budovu s expozicí a výukovým centrem, které je bezbariérové. Prostřednictvím lávky ze střechy budovy jsme se přes koruny stromů napojili na původní dřevěný most a dostali jsme se do samotného hradiska archeoparku. Moderní vstupní budova nabízí návštěvníkům bohaté zázemí (např. interaktivní expozice o dějinách chotěbuzské lokality a zdejších výzkumech, keramické dílny s pecí a hrnčířským kruhem aj.). V rámci prohlídky archeoparku jsme si mohli vyzkoušet lukostřelbu, mletí obilí či psaní hlaholicí do voskových tabulek.

Petr Šimíček

 

  • Publikováno: 7.5.2018

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba