gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Příběh faráře Toufara ožil na divadelní scéně klubu LES

Termín konání akce: 9.4.2018

Večer 9. dubna 2018 se dějepravní seminaristé a další zájemci z řad studentstva našeho gymnázia zúčastnili divadelního představení ochotnického divadelního spolku Bezejmenné divadlo z Ostravy-Třebovic. Divadelní hra na motivy tzv. číhošťského zázraku a umučení faráře Toufara státní bezpečností v poúnorovém Československu byla divadelníky odehrána speciálné pro naše studenty.

Hlavní roli ve strhujícím, místy velmi syrovém představení umocněném navíc atmosférou sklepního divadelního prostoru pod ostravským absintovým klubem Les, hrál náš loňský absolvent Tomáš Matušinec, další výraznou hereckou tváří představení byla také naše dávnější absolventka Lada Zemanová.

Děkujeme Bezejmennému divadlu, které vystupuje pod hlavičkou jednoty Orel v Třebovicích, za opravdu zdařilou dramatizaci silného životního příběhu mučedníka utýraného sadistickými výslechovci státní bezpečnosti v temné době brutálního komunismu 50. let 20. století.

Podrobnosti o divadelní hře, osudu faráře Toufara i fotografie z představení najdete v odkazech a také ve fotogalerii pod článkem.

O příběhu faráře Toufara můžete číst na speciálním biografickém webu ZDE nebo na portálu Moderní dějiny.cz ZDE

Petr Šimíček

  • Publikováno: 21.4.2018

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba