gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Převzetí ceny Label v Praze

Velký úspěch v Praze – cena Label je naše!

V pátek 8. října 2010 byla v Praze ve velkém zrcadlovém sále MŠMT udělována Evropská jazyková cena LABEL. Jedním ze sedmi vítězných oceněných projektů byl „Legends Alive“ – projekt skupiny 36 studentů a 5 pedagogů Gymnázia Olgy Havlové, kteří spolupracovali se katalánskou školou IES CASTELL DEL QUER v Prats de Lluçanes v rámci projektu Comenius – partnerství škol. Významní zástupci MŠMT a evropských jazykových institutů a NAEPu vysoce ocenili nové aktivity v oblasti jazykového vzdělávání, nové přístupy a metody jazykové výuky. Náš projekt byl zaměřen na tři základní oblasti – jazykovou, výtvarnou a hudební. Porota vyzvedla mimořádnou kreativitu pedagogů a studentů v oblasti estetické, jejíž produkty nejsou běžné v gymnaziálním vzdělávání (výroba loutek, scénář a realizace loutkového a činoherního představení v několika cizích jazycích, vlastní překlady písní Jarka Nohavici do angličtiny a francouzštiny a jejich interpretace).

Pro cenu si přijely ředitelka školy Mgr. Dagmar Juchelková, koordinátorka projektu Mgr. Jolana Strýčková a sbormistryně Mgr. Olga Blažková spolu se zástupci studentů, kteří svým zpěvem oživili slavnostní atmosféru důstojného ceremoniálu.

Získané ocenění neznamená tečku za projektem, ale nabízí novou inspiraci do další práce.

Mgr. Dagmar Juchelková



V pátek 8. října se ve 3:45 ráno na svinovském nádraží sešla skupinka lidí, spěchajících na vlak do Prahy. Mezi těmito ranními ptáčaty byla paní ředitelka Juchelková, profesorky Strýčková a Blažková a několik studentů ze třetího ročníku, kteří se podíleli na projektu Comenius. Všichni jsme jeli do Prahy na Ministerstvo školství a tělovýchovy, protože právě tento náš projekt uspěl v soutěži o Evropskou jazykovou cenu Label 2010, my si měli ocenění převzít a také všem ostatním účastníkům ještě jednou představit část naší práce – tedy zazpívat některé písně z tvorby ostravské písničkářské ikony, pana Jaromíra Nohavici, který s námi na projektu spolupracoval a jehož písně jsme překládali do angličtiny a francouzštiny.

Nutno uznat, že vystoupení se nám povedlo a ohlasy byly opravdu dobré. Sklidili jsme potlesk a cestou ze sálu, kde jsme zpívali, nás doprovázely uznalé pohledy přihlížejících. Po celém programu, který trval asi dvě hodiny, následoval raut, kde jsme poskytovali rozhovory všem, které náš projekt zajímal.

Poté už následovalo volné odpoledne v Praze. Bylo krásně a všichni jsme si to moc užili. Možná i proto, že jsme byli velmi pyšní, že něco, do čeho jsme vkládali tolik energie a času, mělo natolik skvělý ohlas i v daleké Praze.

Pavlína Spurná, septima B
 

 Dne 21.června 2010 odborná porota schválila udělení ocenění „Evropská jazyková cena Label 2010“ projektu „Legends Alive“.

Slavnostní předávací ceremonie se bude konat 8. října 2010 ve Velkém a Malém zrcadlovém sálu MŠMT.

Comenius tým
 

Rozhodnutí odborní poroty programu Label

Vystoupení na ministerstvu školství

  • Publikováno: 21.10.2010

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba