gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Představení antitotalitní čítanky pro seminaristy ZSV a dějepisu

Termín konání akce: 6.10.2015

V úterý 6. října 2015 proběhla na naší škole netradiční akce, během které se studenti seznámili s českou verzí antitotalitní čítanky Abychom nezapomněli - Výpověď o totalitě v Evropě. Knihu, kterou vydala Platforma evropské paměti a svědomí a Konrad-Adenauer-Stiftung, uvedla ředitelka českého oddělení Platformy Dr. Neela Winkelmann. Úryvky z knihy četl herec divadla Aréna Marek Cisovský a studenti měli možnost diskutovat s politickým vězněm komunistického režimu Zdeňkem Růžičkou. Akce byla určena studentům společenskovědních a dějepisných seminářů ze 3. a 4. ročníků (septim a oktáv).

Abychom nezapomněli - Výpověď o totalitě v Evropě (Gillian Purves)
Ilustrovaná sbírka 30 pozoruhodných životních příběhů lidí postižených totalitou ze 16 evropských zemí, obsahující fotografie a faksimile dokumentů. Příspěvky 23 veřejnoprávních a nevládních institucí, organizací, muzeí a památníků zabývajících se totalitní minulostí Evropy, sdružených v Platformě evropské paměti a svědomí. Předmluvu napsal francouzský historik Stéphane Courtois, autor Černé knihy komunismu. Čítanku doprovází soubor krátkých dokumentárních filmů o obětech totalit, které jsou ke stažení na linku uvedeném v knize.
Účelem čítanky je vzdělat dnešní mladou generaci o tragické totalitní minulosti Evropy a o důležitosti zasazovat se za základní lidská práva, svobody a demokratické hodnoty ve společnosti. Cílem je podpořit lepší porozumění a integraci mezi občany Evropy a pomoci zabránit návratu jakékoliv formy nedemokratické vlády do budoucna.
Českou verzi čítanky, která vyšla v září 2013 pod záštitou Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, vydala Platforma evropské paměti a svědomí a Konrad-Adenauer-Stiftung, s podporou Evropského institutu odkazu šoa a ve spolupráci se Spolkem českých právníků Všehrd.

Platforma evropské paměti

Účelem Platformy je podporovat spolupráci mezi národními výzkumnými institucemi, archivy, muzei a jinými organizacemi, veřejnými i soukromoprávními, se specializací v oboru historie totalitních režimů v Evropě, se zvláštním důrazem na národní socialismus, komunismus a další totalitní ideologie.
Jedním z cílů Platformy, která zahajuje svou činnost s 21 členy ze 13 členských států Evropské unie, je napomoci zabránit intoleranci, extrémismu, protidemokratickým hnutím a návratu jakékoliv formy totalitní nadvlády v budoucnu.

Marek Cisovský - ostravský herec a hudebník
Angažmá: 1991- 1993 – Divadlo loutek Ostrava, 1992- 1993 – Státní divadlo Ostrava (Dnes NDMS), 1993- ? - Komorní scéna Aréna. Hraje na kytaru a zpívá v kapele Mamalör (vítkovický klezmer).

Zdeněk Růžička – politický vězeň 50. let, člen Konfederace politických vězňů ČR
Narodil se 13. prosince 1925, dětství a mládí prožil v Ostravě – Přívoze. Byl zatčen nedlouho po svém bratrovi, bývalém vězni nacistického koncentračního tábora v Buchenwaldu, který se dostal do vyšetřovací vazby na podzim 1949. Oba byli po tvrdých výsleších na ostravské StB zařazeni do politického procesu Buchal a spol. Tento největší politický proces na Ostravsku přímo navazoval na pražský monstrproces s Miladou Horákovou a spol. Vykonstruovaná obvinění z protistátní činnosti vedla nakonec ke čtyřem rozsudkům smrti, celkem padlo 87 trestů. Zdeněk Růžička byl v tomto „divadelním“ procesu odsouzen na 14 let a jeho bratr Miroslav na 16 let vězení. Oba potom skončili v pekle jáchymovských uranových lágrů. Zdeněk byl propuštěn na základě amnestie po více než deseti letech věznění. Bratr Miroslav zemřel čtyři roky po návratu z vězení. Zdeněk dnes žije v Ostravě a se svým příběhem seznamuje již po léta studenty základních a středních škol.

Tom Rett, Jiří Sovadina a Petr Šimíček

Autoři fotografií: Platforma evropské paměti a svědomí a Petr Hrabovský.

  • Publikováno: 8.10.2015

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba