gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Přednášky ke Dni neziskových organizací a problematiky lidských práv

Termín konání akce: 28.3.2018

Ve středu 28. března 2018 se skupina studentů z vyšších ročníků zúčastnila přednášek a besed, které organizovalo Gymnázium v Ostravě-Hrabůvce ke Dni neziskových organizací a problematiky lidských práv. Měli jsme možnost vybrat si z pěti různých přednášek, které byly určeny především pro studenty zajímající se o humanitní vědy a aktuální situaci ve světě.

V menších skupinkách jsme se tedy rozprchli do tříd a společně se studenty ostatních ostravských středních škol jsme byli součástí přednášek na témata jako konflikty na Blízkém východě, bezpečnostní rizika současného světa, krize evropských hodnot, fundamentalismus nebo perspektivy současné Afriky.
Já osobně jsem měla možnost být na přednášce v oboru velmi znalého Tomáše Pojara, který byl mimo jiné českým velvyslancem v Izraeli, ředitelem Člověka v tísni a náměstkem na Ministerstvu zahraničních věcí ČR. Jeho přednáška o bezpečnostních rizicích současného světa, především na Blízkém východě a v Rusku byla velmi věcná, nutila studenty číst v grafech a mapách, hledat souvislosti a byla vedená v podobně příjemném duchu jako beseda s Tomášem Pojerem před dvěma lety na naší škole. Druhou, neméně zajímavou, přednášku, kterou jsem navštívila, vedl profesor, politolog a právník Marek Čejka, který nám osvětlil například to, co je to fundamentalismus a jak se dnes různě po světě propojuje politika s náboženstvím.

Přednášky na tato důležitá témata byly příjemným a především přínosným zpestřením běžné výuky a troufám si říct, že se všichni zúčastnění studenti ocenili iniciativu Gymnázia v Ostravě – Hrabůvce a myšlenka takového besedního dne a forma přednášek se jim líbila.

Klára Huvarová, septima A
 

  • Publikováno: 11.4.2018

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba