gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Přednáška pro žáky biologických a chemických seminářů

Termín konání akce: 14.2.2019

V polovině února se uskutečnila přednáška naší bývalé studenty Dr. Martiny Benešové. Přednáška byla určena především studentům 3. a 4. ročníků, kteří navštěvují biologické a chemické semináře, ale zúčastnilo se jí i velké množství studentů z dalších ročníků.

Téma přednášky bylo PSMA Radiopharmaceuticals Prostate Cancer Theranostics. Jedná se o zcela nový diagnostický přístup a léčebnou metodu při léčbě rakoviny prostaty a jejich dalších metastáz. Základem je objev nové látky, která je schopna cíleně ničit nádorové buňky a co nejméně přitom zatěžovat organismus. V současné době je v závěrečné fázi ověřování před jejím uznáním jako diagnostické a léčebné látky.

http://theranostics.com.au/

https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs40336-016-0184-9

Pro studenty bylo také velmi zajímavé zjistit, co všechno musí člověk udělat proto, aby se stal v tak mladém věku špičkou ve svém oboru.

Martina vystudovala po našem gymnáziu UK obor jaderná chemie, chemii na ČVUT, absolvovala v Německu na Deutsches Krebsforschungszentrum doktorské studium a v současné době působí na Paul Scherrer Institutu ve Švýcarsku.

Ačkoliv přednášku přednesla v češtině, veškeré materiály, které následně nechala svým „spolužákům“ a případným následovníkům k dispozici, byly v angličtině a němčině.

Přednáška vzbudila mezi studenty velký ohlas, nejen tím, že se jednalo o velmi zajímavé a často diskutované téma civilizační choroby – rakoviny, ale i tím, že se před naše studenty postavila dívka, která byla jen o pár let starší než oni a ukázala, kam se člověk vlastní pílí, inteligencí a trochou štěstí může dostat.

Na závěr bychom mohli uvést oblíbený citát Martiny od Charlese Bukowskeho: „Svět patří těm, co se neposerou.“

odkaz na facebook Dr. Martiny Benešové

PK biologie

 

  • Publikováno: 3.3.2019

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba