gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Přednáška o vztazích USA a Evropy

Termín konání akce: 29.3.2017

Ve středu 29. března 2017 se na naší škole uskutečnila přednáška určená pro studenty sext a druhého ročníku na téma USA a Evropa po prezidentských volbách 2016. Na toto téma přijel přednášet Tomáš Pojar, M.A., diplomat, bezpečnostní analytik a v současné době prorektor pro zahraniční vztahy a další vzdělávání na soukromé Vysoké škole CEVRO Institut v Praze. V minulosti působil například jako ředitel humanitární organizace Člověk v tísni, náměstek ministra zahraničních věcí nebo český velvyslanec v Izraeli.

Studenti se seznámili s velmi zajímavými statistickými údaji na mapách světa, např. s indexem svobody, politickým násilím, konflikty, terorismem, oblastmi operací džihádistů aj. Pan Pojar se snažil vysvětlit vztah mezi USA a Evropou z různých hledisek, upozornil také na to, kolik jednotlivé strany přispívají na bezpečnost a jak Evropa v této oblasti neplní své závazky. Také se dotkl připravenosti České republiky na případný válečný konflikt a studenti zjistili, jak naše země, případně Armáda ČR, v této oblasti pokulhává.
Myslím, že přednáška byla pro studenty inspirativní a vzbudila spoustu otázek, na které se jim pan Pojar snažil co nejsrozumitelněji odpovědět.

Kateřina Trojek

  • Publikováno: 24.4.2017

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba