Dne 13.10.2009 se vydala francouzsky mluvící část kvinty B spolu s francouzštináři z kvinty A navštívit obchod zaměřený výhradně na prodej sýrů, nástrojů k podávání sýrů a potravin vhodných ke konzumaci se sýry. Už na ulici jsme ucítili tu zvláštní vůni sýrů, která ve vás – necháte-li se trochu unést - navodí atmosféru Francie, a když jsme otevřeli dveře obchůdku, vůně ještě zesílila. Za pultem nás čekala příjemná paní, která nám poté, co se všem podařilo zaujmout místo kolem pultu (obchůdek je poměrně malý), začala vykládat o sýrech, jejich výrobě a konzumaci. Vždy, když začala mluvit o nějakém sýru, vytáhla ho na ukázku buď z chladícího pultu, nebo jej sundala z poličky - věřím, že to musí být docela namáhavé, některá sýrová kola vážila skoro pět kilo (jako můj pes!), nakrájela jej a poslala nám ho na ochutnávku. Okusili jsme sýry z ovčího, kravího i kozího mléka; sýry bílé, béžové, žluté, hnědé i trávově zelené. Na konci i během přednášky jsme se mohli ptát na to, co nás zajímá. Mně například radila, jak uskladnit sýry před Štědrým večerem, aby nezmrzly nebo se jinak nezkazily; uvažovala jsem totiž o tom, že bych dala ,,sýrový koš´´ rodičům k Vánocům. Myslím, že mnozí přišli na chuť i méně obvyklým druhům sýrů a že přednáška všechny bavila nejen proto, že jsme díky ní přišli zhruba o tři vyučovací hodiny.
Přepadne-li vás chuť na kousek pořádného sýra, vydejte se za nimi osobně: Po ulici Čs. legií ke klubu Atlantik, dále už stačí jen poslechnout svůj vlastní nos.
Markéta Tomášková, kvinta B