gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Přednáška o sektách (červen 2016)

Termín konání akce: 8.6.2016

Dne 8. 6. 2016 proběhla na naší škole přednáška o problematice sekt s docentem Tomášem Novotným. Akce byla určena pro studenty společenských věd třetích ročníků.

Prostřednictvím poutavého a zasvěceného výkladu přednášejícího se studenti seznámili s obecnou charakteristikou a znaky sekt a také s rozmanitými osobními zkušenostmi pana Novotného. Svými dotazy a postřehy obohacovali téma a dočkali se velmi zajímavých odpovědí. Tyto celou diskuzi rozšířily o důležité informace, vztahující se k rizikům a nebezpečí těchto totalitních náboženských skupin. Dozvěděli jsme se o důležitých principech i konkrétních odlišnostech jednotlivých sekt, od těch běžnějších a veřejnosti známých až po bizarní náboženská hnutí exotické Indie.

Vlastní téma by svou šíří sneslo ještě mnoho hodin rozborů, ale i přes časové omezení přednášky byla problematika ke spokojenosti posluchačů dostatečně uchopena. Studenti si tak vytvořili plastickou představu o pestrosti a fungování sekt jako takových a uvědomili si, jak je tento fenomén aktuální a jaká rizika pro současnou společnost představuje.

Petr Hrabovský
 

  • Publikováno: 20.6.2016

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba