gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Přednáška o Evropském parlamentu a problematice brexitu

Termín konání akce: 25.3.2019

V pondělí 25. března k nám na školu zavítala výjimečná návštěva z Masarykovy univerzity. Odborný asistent Zdeněk Sychra, který působí na Katedře mezinárodních vztahů a evropských studií pod Fakultou sociálních studií v Brně, letošní maturanty seznámil s dvěma velmi aktuálními tématy – s institucí Evropského parlamentu, do kterého letos v květnu proběhnou volby, a s vývojem brexitu, který momentálně hýbe mezinárodní politickou scénou.

V první fázi prezentace se Zdeněk Sychra zaměřil na fungování a pravomoci Evropského parlamentu. Dále se podrobněji zabýval nadcházejícími volbami, osobnostmi české i zahraniční politické scény, které mají na chod parlamentu vliv, a poněkud laxním přístupem Čechů k těmto jediným volbám, kterými mohou dění v EU reálně ovlivnit. To mimo jiné vedlo k hledání výhod a nevýhod našeho členství v Evropské unii.

Poté jsme se přesunuli k ještě aktuálnějšímu tématu brexitu, kterým jsou Spojené království a EU zaměstnány už od červnového referenda z roku 2016. Dosud se ale nepodařilo dojít k řešení takzvaným měkkým brexitem čili odchodem za podmínek, se kterými by souhlasily obě strany, a Británie by tak nemusela z EU odejít bez dohody. Seznámili jsme se také s podmínkami vyjednanými Theresou Mayovou, které se stále nedaří schválit v britském parlamentu, a s důvody, kvůli kterým se Velká Británie rozhodla z Evropské unie odejít.

Zdeněk Sychra zakončil svou prezentaci satirickým úryvkem ze seriálu „Jistě, pane ministře“, který byl sice natočený v 80. letech minulého století, ale postoj Spojeného království vůči EU vyjadřuje stále trefně. V závěru zbyl čas i na diskuzi a vysvětlení některých dotazů ze stran studentů.

Myslím si, že přednáška byla pro všechny přínosná hlavně díky tomu, že se týkala převážně aktuálních otázek. Navíc byla podána zajímavou formou a z úst odborníka, který nám tuto problematiku uměl srozumitelně objasnit.

Klára Huvarová z oktávy A
 

  • Publikováno: 8.4.2019

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba