gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Přednáška o energetice (říjen 2012)

Termín konání akce: 31.10.2012

Už tradičně se studenti třetího ročníku a septim účastnili besedy s názvem Energie - budoucnost lidstva. Přednášejícím byl Ing. Václav Havlíček, vedoucí 2. reaktorového bloku jaderné elektrárny Temelín.

RNDr. Marta Goldová

Na konci měsíce října, 31. 10. 2012, se na naší škole konala přednáška o energetice s názvem Energie-budoucnost lidstva. Tuto besedu vedl ing. Václav Havlíček, vedoucí 2. reaktorového bloku jaderné elektrárny Temelín, a účastnily se jí všechny třídy třetího ročníku.

Cílem této přednášky bylo studenty seznámit nejen s energetickou situací v budoucnu, ale také s obecnými pojmy a s aktuální situací v oblasti výroby energie. Dozvěděli jsme se mnoho nových poznatků a zjistili jsme, že spousta věcí je ve skutečnosti jinak, než jsme se domnívali. Například to, že největší část elektřiny, kterou spotřebujeme, využijeme na vytápění domácností anebo na přípravu pokrmů. Většina z nás by čekala, že to právě budou elektronické přístroje, jako je například počítač nebo televize. Připomněli jsme si také, jaké máme obnovitelné a neobnovitelné zdroje, ze kterých je energie vyráběna, jak velké procento lidí nemá v dnešním světě přístup k elektřině anebo typy elektráren a jejich dopad na životní prostředí.

Přednáška byla velice poutavá, jelikož se nás pan Havlíček celou dobu dotazoval na různé otázky, které se týkaly našich každodenních životů. Překvapivým zjištěním pro nás byl fakt, že první věcí, kterou 98% z nás udělá po příchodu domů, je, že zapne počítač a navštíví sociální síť Facebook. Velkou část studentů tato skutečnost vedla k zamyšlení nad svým vlastním životem a je možné, že se někdo rozhodl i pro jeho nepatrnou změnu.

Díky panu Václavu Havlíčkovi a jeho přednášce jsme si odnesli mnoho nových a cenných poznatků nejen z oblasti energetiky.

Tereza Bednářová, septima A
 

  • Publikováno: 12.11.2012

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba