gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Přednáška nositele Nobelovy ceny

Termín konání akce: 26.3.2013

V úterý 26. 3. 2013 se studenti třídy 7.1 zúčastnili přednášky nositele Nobelovy ceny za fyziku Alberta Ferta na téma „Spintronika: nová hranice výpočetní techniky a komunikací“ v posluchárně Auly na VŠB-TUO.

Po úvodu do problematiky spintroniky se profesor Fert zabýval novými směry výzkumu v tomto oboru. Dle slov profesora Ferta bude jev přenosu spinu využit v nových typech pamětí (STT-RAM) a v telekomunikačních zařízeních sloužících ke generování rádiových vln. Předpokládá se, že spintronika využívající materiály na bázi uhlíku (jako grafen nebo uhlíkové nanotrubičky) bude tvořit základ elektronických obvodů v „pokřemíkové době“.


Albert Fert

Albert Fert absolvoval univerzitní studia na pařížské École Normale Supérieure, doktorát obhájil v roce 1970 na University of Paris a v roce 1976 se stal profesorem fyziky na University Paris-Sud. V současnosti je ředitelem pro vědu ve společné laboratoři francouzského Národního centra pro vědecký výzkum (CNRS) a společnosti Thales, emeritním profesorem na University Paris-Sud a členem francouzské Akademie věd.

Nobelovu cenu za fyziku získal v roce 2007. Cena byla udělena A. Fertovi a P. Grünbergovi za objev jevu obří magnetorezistence.
 

  • Publikováno: 28.3.2013

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba