gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Přednáška na téma "Poruchy příjmu potravy"

Termín konání akce: 25.1.2016

V pondělí 25. ledna se pro žáky tercií konala přednáška na téma Poruchy příjmu potravy. Vedla ji lektorka ostravské pobočky centra Anabell.

Přednáška začala otázkou, jak vypadá úspěšný člověk. Na tu žáci odpovídali popisem vlastností člověka – šťastný, pohodový, sebejistý, má dobrou práci a vše mu vychází. Někteří si představili člověka v obleku, ale důležité bylo, že nikdo z žáků „neřešil“ vzhled jako takový. Úspěšný člověk je pro ně ten, kdo je spokojený s tím, co má, a vyzařuje z něj radost, sebejistota a štěstí.

V přednášce se žáci s paní lektorkou shodli, že i úspěšný člověk nemusí být nutně nejkrásnější, zhlédli video o dívce, která propadla mentální anorexii, videoklip Ewy Farné Boky jako skříň a spot o grafické úpravě, jakou procházejí fotografie modelek na titulních stránkách časopisů.

Poté dostali do skupinek kartičky s popisem nemocí poruch příjmu potravy, kdy měli hádat, o jakou nemoc jde. Postupně takto probrali známá psychická onemocnění – mentální anorexii, mentální bulimii a záchvatové přejídání, došli také k novým typům onemocnění, jako jsou ortorexie – posedlost zdravou výživou, bigorexie – posedlost vlastním vzhledem, nemoc postihující hlavně muže, a drunkorexie – opakované redukování příjmu potravy s cílem snížit příjem kalorií a dovolit si tak pít více alkoholu. Pak se věnovali skladbě jídelníčků takto nemocných lidí a určovali, k jakým poruchám jídelníčky patří. Na konci celé této přednášky se zamysleli, jak je možné takto nemocnému člověku pomoci.

Přednáška byla pro žáky tercií motivující a věřím, že v nich zanechala to podstatné – potřebu vážit si sebe sama pro to, jaký jsem, ne proto, jak vypadám! Pokud chci na svém vzhledu něco změnit – můžu začít přiměřeně cvičit a ze svého jídelníčku vyřadit nezdravé jídlo, nikdy ovšem nesmím zapomenout na to, že omezením nebo vynecháním stravy ochudím své tělo o tolik potřebné živiny. A pokud mám pocit, že má někdo z mého okolí s jídlem problém, nejsem k tomu lhostejný a snažím se mu pomoci.

Více informací můžete nalézt v různých článcích na webu při vyhledávání výše zmíněných pojmů.


Linka Anabell
: tel.: 848 200 210,

Videopořady centra Anabell.

Silvie Cintavá
 

  • Publikováno: 30.1.2016

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba