gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Pozvánka na filmový festival Jeden svět 2019

Termín konání akce: 12.4.2019

Dvacátý ročník festivalu Jeden svět Ostrava proběhne 4. až 12. dubna. Začne ve větším formátu než obvykle. V jinak nepoužívaném kině Vesmír odpromítá snímek Na jejích bedrech s následnou debatou za účasti Petra Pavla, generála Armády ČR a prvního postkomunistického předsedy vojenského výboru NATO.

Největší regionální filmový festival nabídne přes 45 promítání a 32 dokumentárních filmů z celého světa. Na většinu z nich navážou diskuze s tvůrci, protagonisty, osobnostmi a odborníky. Program se kromě kina Vesmír rozprostře v Minikině Ostrava, klubu Atlantik, Cineportu, kulturním centru Pant a nově také v galerii Plato.

Program najdete zde: https://www.jedensvet.cz/2019/program

Žáci vyššího gymnázia (kvinty – septimy, první – třetí ročníky) se zúčastní filmového festivalu 12. 4. 2019, vstupné činí 40 Kč na žáka (viz harmonogram níže).

„Dovolte mi Vás pozvat na světové i české dokumentární filmy, které každé jaro hýbou Českem. Hlavním tématem letošního ročníku je “bezpečná blízkost.” Téma naráží na hledání vlastní identity ve společnosti v rychle se měnícím světě. Chceme společně s Vámi diskutovat o tom, jaká je bezpečná vzdálenost (či blízkost) mezi lidmi, která nám umožní zachovat si vlastní identitu a odlišnost od ostatních, a zároveň mezi sebou komunikovat a rozumět si. Budeme identitu zkoumat také jako nebezpečnou zbraň v rukou populistů, kteří společnost ostře rozdělují, nálepkují, dezinformují anebo rovnou vědomě manipulují ve svůj prospěch. Kam tyto snahy mnohé země již v minulosti zavedly, si každý rok připomínáme v desítkách filmových dokumentů a s hosty v debatách. Dokumenty, které budeme v Ostravě promítat, se letos dotknou mimo jiné mizerného vládnutí ve Venezuele, připomenou trágedii neuchopitelných rozměrů způsobenou extremistou na norském ostrově Utoya, ukáží, jak snadné je ovlivnit followery na Instagramu, oživí populisticikou kampaň při maďarských prezidentských volbách, zavedou do míst s extrémně zatíženým životním prostředím, ale i do míst s extrémní chudobou a dotknou se řady citlivých, až bolestných, společenských témat, na prvním místě spojených s porušováním lidských práv, i nadále hlavním tématem festivalu Jeden svět.“ Daniel Konczyna  (koordinátor doprovodných debat)

 

Harmonogram  12.4. 2019

8:00 hod (sraz 7:45) film + debata


kvinta A, kvinta B  doprovod Veronika Wiehlová            kino
Atlantik

Film: #FollowMe, Nicolaas Veul, Duco Coops
Nizozemsko | 2018 | 50 min.

Reportér Nicolaas se rozhodne založit si svůj první instagramový účet a nasbírat co nejvíce followerů. Postupem času se začíná více zajímat o pozadí sociální sítě Instagram a odhaluje dobře fungující systém založený na podvádění.

Instagram je jako výkladní skříň, kde lidé propagují sami sebe. „Všechno, co vidíte, je tato okouzlující stránka. Nevidíte ale, co se děje za oponou,“ vysvětluje Mike ze společnosti Dovetale, která analyzuje sociální média. Zatímco uživatelé nadšeně rozdávají lajky selfíčkům, na pozadí probíhá čilý obchod s uživatelskými účty. Vzniká obrovské množství falešných profilů a internetoví roboti vyrábějí nové followery pro ty, kteří si chtějí připadat úspěšnější. Je vůbec možné něčemu na Instagramu věřit?


8:00 hod (sraz 7:45) film + debata


sexta A, sexta B doprovod Kateřina Trojek              kino Minikinokavárna          

Film: EXIT – Dát extremismu sbohem, Karen Winther
Norsko, Německo, Švédsko | 2018 | 52 min.


Jako teenagerka toužila po akci a společenství, které by ji přijalo. Když její očekávání nenaplnili anarchisté, přidala se k neonacistům. Jaký moment ji nakonec přiměl k opuštění extremistického prostředí?

Norská dokumentaristka s extremistickými zkušenostmi se po více než dvaceti letech vydává na cestu do minulosti. V Německu, Dánsku, Francii i USA nachází lidi s podobným osudem. Někdejší členy extremistických hnutí, kteří se v jednom okamžiku rozhodli, že nenávist by neměla být jejich životním programem. V sérii intimních rozhovorů se s ní dělí o vzpomínky na své zločiny, bolestné prožitky, strach i odvahu změnit radikálně svůj život. Ať už jde o neonacisty, radikální anarchisty, nebo o džihádisty, extremismus má ve všech podobách jeden společný magnet, kterým k sobě přitahuje mladé lidi: tvoří alternativu k „normální“ společnosti a uspokojuje nenaplněnou touhu někam patřit. Jak se potom této přitažlivé síle vytrhnout?

 

8:00 hod (sraz 7:45) film + debata
1.C, 2.C  doprovod  Andrea Kantorová     kino Cineport  (oblast Dolních Vítkovic)                            
Film: Reds, do toho! Nancy Schwartzman
USA | 2018 | 57 min.

Městečko Steubenville v Ohiu se v srpnu 2012 ocitlo v centru pozornosti celé Ameriky. Znásilnění šestnáctileté dívky odhalilo, že kořeny „kultury znásilnění“ jsou ve společnosti zapuštěné velmi hluboko.

Byl by to večírek jako každý jiný… Kdyby členové místního opěvovaného týmu amerického fotbalu sexuálně nezneužili nezletilou dívku. Kdyby se svým činem nezačali chlubit online na sociálních platformách. A kdyby se jedna blogerka nepustila po digitálních stopách tohoto zločinu. Když vyjde případ najevo a přitáhne pozornost médií i veřejnosti, okolí se snaží chování „našich kluků“ bagatelizovat a vinu svádět na oběť. Dokument odkrývá zločin vrstvu po vrstvě a neodhaluje pouze spoluvinu trenérů, učitelů a rodičů, ale i to, jakou roli v podobných případech hrají sociální sítě.

 

12:00 (sraz 11:45) film + debata      kino Art
septima A,  septima B, 3.C  doprovod Tomáš Kudlík, Martina Kornasová
 
Film: Reds, do toho!

  • Publikováno: 1.4.2019

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba