gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Pozvánka na filmový festival Jeden svět 2018 v Ostravě

Termín konání akce: 11.4.2018

Již řadu let navštěvují studenti našeho vyššího gymnázia filmový festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět, který se tradičně koná po celé republice. Letos navštívíme filmový festival ve středu 11. dubna 2018  ve 12:00  a to v klubu Atlantik, v kině Art  a Minikino kavárně. Po promítnutí filmu budou probíhat besedy k dané problematice. Rozpis projekcí podle jednotlivých tříd najdete přehledně v textu článku.
 

FILMOVÝ FESTIVAL – JEDEN SVĚT 2018 V OSTRAVĚ

TÉMA:  „AKTUALIZACE SYSTÉMU“
Termín:   5.4. 2018- 13.4. 2018

„Jeden svět v Ostravě v devíti dnech ve čtyřech kinech při 48 promítáních opět otevře silná témata lidských práv, nesvobod a útlaku. V písni Nebe na zemi zpívá Jan Werich, že vždycky láteří, když někdo svět pomlouvá a že by mu stačilo pár krásných let někde na zemi. Co by někteří lidé na zemi dali za pár krásných dnů. Dokumenty, které uvidíte, nemají za cíl svět pomluvit, ani ambice vyřešit problémy lidstva. Chtějí zprostředkovat silné lidské příběhy a s hosty a diváky otevřít diskusi o světě jaký je. A jaký by mohl být. Stále totiž všude na světě platí, že od slibů, že bude lépe, k radikálnímu zhoršení, dělily dějiny třeba i jen dny a naopak to pak šlo mnohem pomaleji a z hlediska životů konkrétních lidí už často bylo pozdě. Přidejte se s námi k debatě o našem světě. Aby těch dnů, které stojí za to žít, neubylo, ale naopak přibývalo.“ Dostupné ZDE

Daniel Konczyna, koordinátor doprovodných debat

Rozpis pro jednotlivé třídy:

12: 00 klub - Atlantik – film: Rádio Kobání

sexta A, 2.C  (doprovod: Mgr. M. Kornasová,)
- výuka končí po 3. vyučovací hodině

12:00 hodin  - kino Art – film: Nic se neodpouští

sexta B, septima A, septima B, 3.C (doprovod : Mgr. K. Trojek, Mgr. A.Kantorová)
-výuka končí  po 3.vyučovací hodině

12:00 hodin – Minikino kavárna  – film : Aktivistka

- kvinta A, kvinta B, 1.C (doprovod Mgr.T.Kudlík)
- výuka končí  po 3. vyučovací hodině

Program celého festivalu a přidružených akcí, najdete ZDE 

Anotace k filmům:

Nic se neodpouští - Nothing is Forgiven
Vincent Coen, Guillaume Vandenberghe
Belgium, France, Morocco | 2017 | 62 min.
Otřeseni teroristickými útoky v Paříži nejsou jenom rodilí Evropané, ale i ti, kdo do Evropy přišli hledat bezpečné útočiště. Jednou z nich je i rodačka z marocké Casablanky Zineb El Rhazoui. Zineb se netají svými kritickými názory na islám a náboženství obecně. Za svobodou vyjadřování odešla do Francie, kde se stala sloupkařkou satirického časopisu Charlie Hebdo. Snímek sleduje klíčových pět let jejího života v období 2011 až 2016. V roce 2015 musí Zineb překonat šok ze zavraždění svých kolegů z redakce Charlie Hebdo. V následujících měsících se vyrovnává se životem pod neustálou hrozbou a za masivních bezpečnostních opatření. V této situaci se připravuje i na narození svého dítěte. Navzdory ztrátě iluze o bezpečí uprostřed západní společnosti neslevuje Zineb ze svého odhodlání bojovat proti fanatismu.

Aktivistka, Activist
Petteri Saario
Finland | 2017 | 57 min.
Patnáctiletá Riikka Karppinen je nejmladší městskou zastupitelkou ve Finsku. Do úřadu kandidovala za Stranu zelených a zastává zde opačná stanoviska než její otec, který podporuje plány těžařské firmy. Riikka žije v malém městě na severu Finska, jehož okolní příroda, začleněná do sítě chráněných lokalit Natura 2000, měla navždy zůstat nedotčená. Poté, co jedna z největších mezinárodních těžařských společností projeví zájem o těžbu kovů v místě národního parku, v těsné blízkosti jejího rodiště, mladá studentka se rozhodne jednat. O svém postoji musí přesvědčovat nejen svého otce, ale také několik členů městského zastupitelstva, kteří v nabídce spatřují příležitost pro místní rozvoj. Riikka marně vysvětluje, že ústupky průmyslové těžbě a migrace početné pracovní síly naopak pro region představují hrozbu, a pro další generace už tak nezbude z volné přírody vůbec nic. Dokument sleduje příběh motivované dívky, která mezi dospělými zakouší první prohry, ale sebevědomě pokračuje ve svém boji.

Rádio Kobaní, Radio Kobanî
Reber Dosky
Netherlands | 2016 | 69 min.
Mladá kurdská reportérka Dilovan zakládá rádiovou stanici v syrském Kobaní, které se dokázalo ubránit ofenzivě tzv. Islámského státu. Jak se město po drastických útocích vrací k životu? Rádio Kobaní se díky Dilovan stalo nejen zdrojem informací, ale i energie a pocitu stability v obdobích války i klidu. Bez senzacechtivosti poskytuje rozhovory s místními uprchlíky, vojáky i novináři, kteří často přicházejí rovnou z míst střetů. Dokument představuje snahu vzdorovat extrémní situaci civilním přístupem. Dilovan není pouhou reportérkou, je především dívkou, která na pozadí válečného konfliktu prožívá své lásky a přátelství. Film, jenž se nevyhýbá ani explicitním záběrům na oběti násilí, se stává průvodcem po městě na prahu nového života.

  • Publikováno: 4.4.2018

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba