gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Pozvánka na filmový festival Jeden svět 2017

Termín konání akce: 3.4.2017 - 7.4.2017

Již řadu let navštěvují studenti našeho vyššího gymnázia filmový festival Jeden svět, který se tradičně koná po celé republice. Letos navštívíme filmový festival v úterý 4. dubna 2017  v 8:00, 10:00 a ve 12:00  a to v klubu Atlantik a v kině Art . Po promítnutí filmu budou probíhat besedy k dané problematice. Rozpis projekcí podle jednotlivých tříd najdete přehledně v textu článku.
 

FILMOVÝ FESTIVAL – JEDEN SVĚT 2017
TÉMA:  „UMĚNÍ SPOLUPRÁCE“
Termín:   3. 4. - 7. 4.  2017

“Festival Jeden svět nás v Ostravě čeká v roce 2017 už poosmnácté a letošní téma „umění spolupráce“ jsme si vzali za své hned od počátku. Do festivalu jsme letos zapojili dvě nová místa – tradičně budeme promítat v Minikině, Klubu Atlantik, Cineportu, kině Art a nově také v Centru Pant a v Kině Luna. Spřátelených míst festivalu – Friendly Places – máme letos celkem 22 a můžete je najít po celé Ostravě. Ostravský Jeden svět je letos zase o něco větší. Během 10 festivalových dní uvidíte celkem 55 projekcí, přes 30 pofilmových debat a spoustu akcí v rámci doprovodného programu. Jednosvětové dokumentární filmy ve vás totiž vzbudí takové množství otázek, že není nic lepšího, než si o nich bezprostředně po shlédnutí s někým podiskutovat. Jsem velmi ráda, že do Ostravy za námi letos přijedou nejen režiséři českých filmů, ale také osobnosti, jakými jsou Markéta Kutilová, Ondřej Šimetka, Marek Štys, Karel Janeček nebo Michael Žantovský.”
Kristýna Konczyna
Hlavní koordinátorka

Rozpis pro jednotlivé třídy:
8:00 hodin  -   klub Atlantik – film: Kyberdžihád
kvinta B,  kvinta A, 1.C (doprovod: Mgr. M.Kornasová, Mgr. T.Rett)
- třídám výuka 0.,1., 2., 3. hodinu odpadá
- výuka začne od 4. vyuč. hodiny

10:00 hodin  - kino Art – film: Zemřít pro design

sexta B, 2.C, 3.C  (doprovod : Mgr. K. Trojek, Mgr. J. Huvarová)
- třídám výuka  0.,1. hodinu proběhne, budou odcházet okolo 9 hodin ze školy
- třídám odpadá 2., 3., 4., 5. hodina
- výuka začne od 6. vyučovací hodiny

12:00 hodin - kino Art – film : Kdy už ten vítr ustane
sexta A, septima A, septima B (doprovod Mgr. A. Kantorová, Mgr. K. Trojek)
- třídám výuka 0.,1., 2., 3. hodinu proběhne
- třídám odpadá 4., 5., 6., 7. hodina
- výuka začne od 8. vyuč. hodiny

Anotace k filmům:
Kyberdžihád, Hans Busstra, Netherlands | 2016 | 48 min.
Islámský stát a další teroristické skupiny se ve svém boji neomezují pouze na využívání tradičních zbraní. Stále propojenější svět nabízí extremistům k šíření strachu a nenávisti nové možnosti. Sociální sítě a internetová média plní džihádisté svými propracovanými příspěvky ve stále větším množství a tisíce mladých lidí po celém světě jejich propagandě podléhají. Publicisticky laděný snímek odhaluje teroristické strategie ve virtuálním světě a zároveň si klade znepokojivou otázku, zda je vůbec možné tuto kybernetickou válku vyhrát.

Zemřít pro design, Sue Williams, USA | 2016 | 73 min.
Výroba notebooků, mobilů a elektroniky vůbec je toxická. Zaměstnanci kvůli agresivním chemikáliím umírají na nové druhy rakoviny, mají postižené děti. Výrobci to vědí. Maří soudní procesy a tutlají informace už 30 let. Jedovaté látky nelze zlikvidovat. Rozežírají nádrže, pronikají do vzduchu, cestují po planetě – a škodí všem. Snímek metodicky rozkrývá problém globálních rozměrů. A ukazuje, jak je dále stupňován nelidskými podmínkami v čínských výrobnách, technikami „likvidace“ starých přístrojů či praktikami, jimiž firmy dál nutí zákazníky kupovat nové modely. Na druhou stranu, ve světě se najdou i kutilové razící šetrné cesty, jak s elektronikou zacházet, aby pro nás neměla fatální následky.
 
Kdy už ten vítr ustane, Aniela Astrid Gabryel, Poland | 2016 | 66 min.
Krymští Tataři si v průběhu dějin vytrpěli mnohé. Stalinovy čistky a násilné deportace je odsud vypudily na téměř padesát let. Po svém návratu v roce 1988 si svého kraje dlouho neužívali. Po ruské anexi v roce 2014 opět čelí represím a zvažují, zda za těchto podmínek své domovy raději neopustí. Filmaři přijímají pozvání do několika Krymsko-tatarských domácností a nechávají si vyprávět, jak hluboce se jich dané události týkají. Dokument zachycuje i detaily jejich každodenního života, do kterého patří takové naschvály, jako je třeba opětovné odstřihnutí televizního vysílání. Časté skypové hovory mezi těmi, kdo zůstali, a těmi, kdo odešli, pak dokreslují pohled na minulost i současnost obyvatel Krymu, kteří opět čekají, „až vítr ustane“.

Program celého festivalu a přidružených akcí, najdete ZDE

  • Publikováno: 28.3.2017

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba