gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Pozvánka na filmový festival JEDEN SVĚT (2014)

Termín konání akce: 17.3.2014 - 21.3.2014

17.3. - 21.3. 2014 se koná v Ostravě filmový festival Jeden svět.

V pondělí 17. 3. navštívili studenti našeho gymnázia filmový festival “Jeden svět”, kde se již tradičně mohli seznámit s problematikou lidských práv. Mezinárodní filmový festival cílí především na dospělé příznivce dokumentárních filmů o lidských právech, na své si ale přijdou i mladší diváci – žáci základních a středních škol.

Letošní projekce probíhají v kinech: Art , Minikinokavárna, Atlantik, Stará Aréna a v klubu Fiducia

Odkaz: http://www.jedensvet.cz/2014/ostrava


Studenti mohli vidět tyto zajímavé tituly:

SHOW!- Bohdan Bláhovec, Česká republika, 2013
Angee, Tereza, Nikola, Michaela a Vendy jsou členkami dívčí popové skupiny 5Angels. Jejich manažer je odhodlán své svěřenkyně vynést do nejvyšších pater českého showbyznysu a ovládnout trh s dětskou populární hudbou. Nastupuje tak tvrdý dril – dívky, kterým je mezi 11 a 14 lety, posilují bříška, trénují úsměv do kamery a fotí se svým guru Michalem Davidem. Film režiséra Bohdana Bláhovce nabízí unikátní pohled do života teenagerské kapely i jejího temnějšího zákulisí. Ukazuje, že 5Angels zdaleka nejsou splněným snem náctiletých zpěvaček, ale spíš produktem promyšleného byznys plánu jejich manažera. Po čem ve skutečnosti touží samy dívky? A co na jejich předčasnou kariéru říkají jejich rodiče?

MÝ VĚCI - Petri Luukkainen, Finsko, 2013
Hlavní hrdina filmu Petri opouští svůj prázdný byt a běží zasněženými Helsinkami uprostřed noci do skladiště, kam si uložil všechny své osobní věci. Může si však vzít pouze jediný předmět a tak to bude po dobu celého jednoho roku – jeden den, jedna věc a zákaz nákupu čehokoli nového. K tomuto osobnímu experimentu se Petri rozhodl, když zjistil, že hromadění věcí ho nečiní šťastným. Co vše skutečně ke svému životu potřebujeme, abychom mohli bez obav chodit do práce nebo ven s přáteli? A bez čeho se skutečně můžeme obejít? Na tyto otázky se snaží odpovědět hlavní protagonista a režisér v jedné osobě ve svém autobiografickém filmovém deníku.

VIVA CUBA LIBRE – RAPOVÁ VZPOURA - Jesse Acevedo, Kuba, USA, 2013
Na Kubě se opět začínají šířit plameny revoluce. Režisér Jesse Acevedo s využitím utajených kamer odhaluje divákům odvrácenou stránku života na „ostrově svobody“, kterou v cestovatelských příručkách nenalezneme. Sleduje raperskou partu Los Aldeanos, která propůjčuje svůj hlas všem státem šikanovaným, neprávem stíhaným a týraným Kubáncům. Jejich hudbu vláda zakazuje, jejich koncerty se konají tajně, navíc v odlehlých částech země. Sami rapeři čas od času končí na policejní stanici. Celým filmem se prolíná příběh mladíků, kteří se ocitli ve vězení za to, že veřejně s přáteli poslouchali Los Aldeanos. Ideu svobody, kterou hudebníci šíří, však represe zastavit nedokáže.
 

  • Publikováno: 18.3.2014

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba