gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Používejte kondom! ve Valašském Meziříčí

Jarní prázdniny završili členové školního divadelního kroužku vystoupením na festivalu Setkání divadel – malé jevištní formy ve Valašském Meziříčí. V pátek 16. března zde uvedli komedii Používejte kondom! Hru napsal i režíroval student sexty A Kvido Lotrek.

Valašskomeziříčské Setkání divadel patří k napjatě očekávaným vrcholům amatérské divadelní sezóny. Je to festival s dlouholetou tradicí (letos se konal jeho 34. ročník), tvůrčí atmosférou i možností postupu na Celostátní přehlídku experimentujícího divadla Šrámkův Písek nebo Celostátní přehlídku studentských divadelních souborů Mladá scéna v Ústí nad Orlicí. Festivalový program se těší velkému zájmu diváků a hodnotí jej odborná porota, která letos zasedla v mimořádně reprezentativním složení. Předsedu poroty, dramaturga Městského divadla Zlín Vladimíra Fekara, doplnili režiséři Konrád Popel a Anna Petrželková, teatrolog Martin Bernátek a Ondřej Cihlář, vysokoškolský pedagog a spoluzakladatel legendárního Divadla VOSTO5.

Hru Používejte kondom! charakterizuje Kvido Lotrek následovně: Mladá Pavla stále nemá svého přítele doma, a tak si najde občasného milence, který dokáže uspokojit všechny její potřeby. Co se ale (ne)stane, když si milenec zapomene vzít ochranu? Jaký osud je přichystán Pavle, která nyní čeká dítě? To vše a mnohem víc v naší nové zábavné komedii o tragickém osudu jedné mladé dívky. A nezapomeňte: Používejte kondom!

Tragikomedie o nechtěném početí se nesetkala s přílišným pochopením ani u diváků, ani u poroty. Rozpaky vzbudila žánrová nejednotnost inscenace, pohoršení pak necitelný pohled na osud nešťastné Pavly. V mnoha ohledech nedokonalé a provokativní představení se však stalo dobrou ukázkou ostr(avsk)ého studentského divadla.

V Používejte kondom! vystoupilo „osm statečných“ studentů školy: Adam Vaškovský, Filip Ježowicz (IV. A), Jana Ďatková, Sabina Malecová (2. A), Kvido Lotrek, Jan Masopust (VI. A), Tomáš Baránek a Petr Karčmař (VII. B). Děkuji jim za hru i hravost a napřesrok se s nimi těším na shledanou na Setkání divadel 2013.

Petr Horák

 

  • Publikováno: 2.4.2012

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba