gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Poezie v mongolské jurtě

Termín konání akce: 16.2.2013

V sobotu 16. února jsem měl výjimečnou příležitost zúčastnit se velmi netradiční kulturní akce. V opavských Dvořákových sadech, těsně u Obecního domu, totiž minulý týden vyrostla pravá mongolská jurta. Lákala obyvatele Opavy na teplý čaj, grog i bohatý kulturní program.

"Dveře se netrhnou, je narváno," zhodnotil básník, hudebník a jeden z organizátorů akce Jan Kunze už první den provozu netradiční atrakce. Dopolední program pro školy byl beznadějně plný. Odpoledne jurta lákala kolemjdoucí.

"Mongolové sice topí jačím trusem, ale ten je opravdu těžko k sehnání, takže jurtu vytápíme dřevem. V Mongolsku panují kruté zimy, až minus čtyřicet stupňů. Jurta je proto dobře izolovaná, mezi stěnami je jačí vlna. Je tam skutečně teplo, až jsme se divili," upřesnil Kunze.

Kulturní program v jurtě odstartovala v úterý večer přednáška o životě v Mongolsku. Během minulého týdne se tu povídalo také o mongolské kultuře, na programu byly i koncerty a v sobotu vše uzavřel básnický maraton. A právě toho jsem měl možnost se osobně účastnit.

Počínaje třetí hodinou odpolední se v útulném prostředí jurty vystřídalo celkem dvanáct básníků reprezentujících součanou českou poezii. Mnoho autorů přijelo až z Prahy, Děčína či Jihlavy. Autorská čtení a diskuze se spisovateli tak probíhaly nepřetržitě až do půl deváté večer, díky bezchybné organizaci všechno šlapalo bez jediného zádrhelu. Publikum přicházelo a odcházelo, v jurtě to vonělo svařeným vínem a prostor naplňovaly verše mnoha odlišných poetik. Mám velkou radost z toho, že v publiku převažovali mladí lidé, studenti středních či vysokých škol.

V opavské jurtě se během sobotního odpoledne představili tito autoři a autorky: David Bátor, Radek Glabazňa, Josef Straka, Aleš Kauer, Radek Fridrich, Miroslav Černý, Jitka N. Srbová, Lukáš Bárta, Kamil Bouška, Lenka Daňhelová, Milan Děžinský.

Jsem velmi vděčný za mnohá milá setkání a opavské zimní odpoledne, které si bez nadsázky zaslouží označení poetické. A navštívit někdy v životě mongolskou jurtu vám vřele doporučuji.

 
Lukáš Bárta

 
 

  • Publikováno: 20.2.2013

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba