gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Pěvecký sbor naší školy CHOIR VAN GOH na krajské i celostátní soutěži

Termín konání akce: 19.4.2018

Ve čtvrtek 19. dubna 2018 se dívčí pěvecký sbor CHOIR VAN GOH zúčastnil pěvecké přehlídky Opava Cantat. Tato akce se konala v Kulturním domě Akord v Ostravě. Po krátkém rozezpívání jsme šli okamžitě na pódium, protože jsme hned po našem pěveckém vystoupení museli odjet do Brna na celostátní přehlídku středoškolských sborů Gymnasia Cantant.

Do Brna jsme cestovali vlakem a hned poté jsme nastoupili do společného autobusu s ostatními sbory, který nás odvezl na gymnázium, ve kterém jsme měli strávit následující tři dny. Po příjezdu jsme se dozvěděli výsledky našeho ranního výkonu. Získali jsme stříbrné pásmo a k tomu speciální ocenění poroty za skladbu Na našem sádku!!! Byli jsme neuvěřitelně překvapeni a moc šťastni.

Ubytovali nás ve třídách, kde jsme museli odklidit lavice a připravit třídu na zkoušky a odpočinek. Ihned poté jsme se přesunuli do tělocvičny, kde jsme se měli naučit společné skladby i s ostatními sbory. Bohužel jsme museli jít na naši soukromou zkoušku s novým panem korepetitorem, abychom s ním nacvičili skladby na soutěž. Po večeři jsme odjeli speciálními autobusy s policejním doprovodem do nově zrekonstruovaného kulturního domu, kde si sbory zpívaly navzájem na odlehčení situace, protože hned druhý den se zpívalo „naostro“. Jakmile jsme dozpívali v kulturním domě, ihned jsme se přesunuli do autobusů, kde náš zpěv pokračoval dál. Po příjezdu jsme se převlékli a uložili ke spánku.

Ráno jsme vstávali již v sedm hodin, abychom vše stihli. Tento den byl nejnáročnější, protože byl soutěžní. Po snídani jsme se rozezpívali a šli se podívat na vystoupení ostatních sborů. My jsme vystupovali až v odpoledním programu přehlídky. Všechny sbory byly moc úžasné. Po obědě jsme již neotáleli a převlékli se do našich sborových krojů. Nervozita stoupala a asi kolem třetí hodiny přišla řada na nás a my začali zpívat. Po vyslechnutí zbývajících vystoupení jsme odjeli autobusy do klubu a tam byla párty, kterou jsme si náramně užili.

Poslední den nás čekalo společné vystoupení všech sborů na staré radnici. Zpívali jsme skladby vytvořené speciálně pro Brněnského draka a znělku Gymnasia Cantant. Pak nás čekalo už jen vyhlášení. V první řadě seděl předseda vlády Andrej Babiš a vedle něj ministryně školství paní Kateřina Valachová. Protože jsme byli pozváni pouze jako hosté, dostali jsme pamětní list a kytičku. Po vyhlášení všech sborů jsme se odebrali zase autobusem na vlak a jeli jsme s výbornou náladou domů, protože zážitky byly pestré.

Na závěr bych chtěla poděkovat paní profesorce Olze Blažkové a sbormistrovi Lukáši Markovi za výborné vedení sboru a za neuvěřitelnou trpělivost. Také panu korepetitorovi Aleši Bínovi za krásný doprovod našich skladeb.

Hana Návratová, 1. C
 

  • Publikováno: 26.4.2018

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba