gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Pátá mobilita projektu Erasmus+ „Solidarity Without Frontiers“

Termín konání akce: 29.11.2015 - 4.12.2015

V pořadí pátá mobilita dvouletého projektu Erasmus+ se uskutečnila v Ostravě v týdnu od 29. 11. do 4. 12. 2015.

Slavnostní zahájení mobility a přivítání hostů proběhlo za přítomnosti náměstkyně hejtmana Moravskoslezského kraje Mgr. Věry Palkové.
 

Gymnázium Olgy Havlové hostilo celkem 50 studentů a 11 učitelů z partnerských institucí z Katalánska, Itálie, Slovenska, Německa a Turecka. Když k tomu přičteme ještě 50 našich studentů a české učitele, tak erasmovská mezinárodní skupina čítala téměř 120 osob. Program jsme připravili pestrý a vyčerpávající; jeho organizace pro tak početnou skupinu nebyla vůbec snadnou záležitostí. Náplň našeho projektu je dobrovolnická činnost. Zahraniční hosté i čeští studenti plnili úkoly a práci zodpovědně a s chutí, protože věděli, že vše, co vytvoří, je na podporu dobré věci. Připravili jsme šest workshopů, kterých se všichni hosté aktivně účastnili, kulturní program v Domově pro seniory Slunečnice a aktivně jsme pomáhali na velké charitativní akci „Advent plný andělů“, který se uskutečnil ve vítkovickém Gongu 3. 2. 2015. Naši hosté byli také přivítáni na Magistrátu města Ostravy PhDr. Zdeňkem Sladovníkem z oddělení vnějších a zahraničních vztahů kanceláře primátora.

Kromě workshopů, vystoupení a dalších akcí jsme uspořádali potravinovou sbírku s mezinárodní účastí. Celkově se nám podařilo shromáždit 165 kg potravin, které Slezská diakonie poskytne rodinám s malými dětmi v sociálně vyloučených oblastech.

A nyní pár vět o workshopech a aktivitách, které jsme připravili pro naše hosty.


Ponožkový pes

Každý tým se snažil ušít ponožkového psa za asistence zkušených českých studentek, které už v průběhu projektu několik ponožkových pejsků vyrobily. A proč jsme je vlastně šili? Před rokem jsme se zapojili do výzvy „Ponožkový pes“, kterou organizuje Pestrá společnost. Ponožkoví pejsci jsou prodávání a výtěžek jde na podporu výcviku asistenčních psů. Ponožkové pejsky jsme poštou poslali na adresu Pestré společnosti.


Origami

V úterý a středu proběhl workshop origami, jehož cílem bylo představit projekty podporované nadací Křídlení (www.kridleni.cz). Každý z projektů má přiděleno symbolické origami, jejichž skládání je součástí nejen propagace neziskových organizací a projektů, ale zároveň využívanou léčebnou terapií.
Projekty, které jsme podpořili: výcvik asistenčních psů, vybavení klubovny pro děti ze sociálně slabých či dysfunkčních rodin, Bílá holubice - tanec tělesně hendikepovaných osob, Brána - integrační klub pro mladistvé se zdravotním postižením, centrum pro osoby s poraněním mozku a florbalový tým vozíčkářů.


Sportovní workshop

Během tohoto workshopu jsme si mohli na chvíli vyzkoušet, jaké to je být upoutaný na invalidním vozíčku. Hosté měli připraveny sportovní aktivity, které je možné na invalidním vozíku provozovat.


Hudební workshopy


V pondělí 30. 11. se v hudebně sešli studenti českého týmu i někteří zástupci Slovenska a Turecka. V úterním a středečním workshopu pracovali výhradně naši studenti, cizinci pracovali ve svých skupinách.

Práce v hudebně byla náročná, ale krásná. Naším úkolem bylo nastudování tří písní Jarka Nohavici v angličtině - originální překlady textů připravili již dříve naši studenti. Zpívali jsme Ostravu, Jdou po mně jdou a Kometu. Rovněž jsme nastudovali dvě anglické písně.

Korepetitorkou zpěvů byla Olga Blažková, na baskytaru doprovázel anglický rodilý mluvčí Alec Munro, který působí na Gymnáziu Olgy Havlové.

Vyvrcholením hudebních workshopů byl benefiční koncert, který se uskutečnil ve středu 2. 12. od 15 hodin v sále Slunečnice Ostrava-Poruba. V úvodu zazněla píseň Ostrava - na heligonku hrál Wenca Fajfr. Po vystoupení cimbálové muziky a členů folklórního sdružení Hlubinka se představily seniorky z Ženského komorního sboru Ostrava-Svinov. Následovalo duo studentů 3. ročníku - Terezie Gilligová a David Zajonček - a po rozhovoru s paní Synkovou, majitelkou soukromého ostravského zvířecího útulku, zazpívali naši studenti za doprovodu Wency Fajfra a Olgy Blažkové připravené písně Jarka Nohavici. Zpěvem jsme doprovodili vystoupení Bílé holubice. Poté se představili všichni zahraniční hosté s typickou písní své země. Naši studenti vystoupili jako poslední a za doprovodu cimbálovky zazpívali lidovou píseň Beskyde, Beskyde a Nohavicova Hlídače krav. Následovalo vystoupení Aleca a jeho kamarádů, kteří zahráli a zazpívali populární anglické písně. Závěr celého koncertu patřil opět zpěvákům, kteří ukázali, co se naučili na hudebních workshopech. Benefiční koncert se všem přítomným velmi líbil, účinkující sklidili zasloužený potlesk.


Keramický workshop a zdobení perníčků

Koordinace aktivit keramických workshopů proběhla ve dvou dnech. Cílem bylo ve spolupráci s národními týmy vytvářet vánoční dekorativní výrobky z keramické hlíny.

Po oslovení pracovní skupiny a vysvětlení úkolu se pustili do práce s hlínou jak cizinci, tak naši čeští studenti, kteří měli na starost danou pracovní skupinu (spolupráci, komunikaci, překlady sdělení apod.). Atmosféra byla kreativní, zejména v některých případech (jedinci napříč všemi hostujícími týmy) se vytvářely krásné výrobky s důrazem na zdobnost a originalitu pojetí.

Účastníci workshopu pracovali jednak s plechovými formičkami na cukroví, ze kterých otiskovali základní tvary, ale často se vyráběly také prostorové artefakty, zvířátka apod.
Do práce se nakonec přidali i někteří učitelé svých národních týmů. Vlastní práce a atmosféra při výrobě byla tvůrčí a plná pohody, a to i přes stísněný prostor učebny, kde vedle tvůrců keramiky pracovaly také další týmy, tentokrát zdobící voňavé perníčky.

Závěrem patří obrovský dík našim erasmovským studentům, kteří byli skvělými hostiteli, vedoucími týmů, asistenty při workshopech a pravou rukou učitelů.

A jak naši studenti hodnotí mobilitu jedním slovem?

mobilita Erasmus+ - studuj u nás

Benefiční koncert

Workshopy

 

  • Publikováno: 7.1.2016

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba