gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Outdoorové exkurze v biologii

Termín konání akce: 1.6.2015

Exkurze v lokalitě rybníka Štěpán

Druhé ročníky v rámci učiva zoologie absolvovaly jednodenní vycházku do přírodní rezervace Štěpán. Jedná se o komplex původního rybníka, mokřadů s tůněmi v široké a ploché nivě řeky Opavy a fragmentů lužních lesů tvořených jilmovými doubravami a mokřadními olšinami. Je to lokalita, v níž se nacházejí jedinečné společenstva rostlin (kosatec žlutý, kotvice plovoucí, nepukalka plovoucí, leknín bílý, …) a především živočichů. V okolí rybníka žije 160 druhů ptáků (bukáček, lžičák, bekasina, potápky, čírka, …), 10 druhů převážně chráněných obojživelníků (čolek, užovka, skokani) a velké množství druhů hmyzu.

Na hrázi na nás čekal ornitolog Ing. Zavalský, který doplnil informační tabule ukázkami živého zooplanktonu, preparáty končetin a zobáků ptáků a vysvětlil studentům etologii některých druhů.

Studenti také během exkurze zjišťovali údaje na informačních tabulích a vypracovali pracovní listy. Je třeba ocenit, že i přes nepříznivé počasí všichni velmi ochotně pracovali a s dobrou náladou dorazili až do vzdáleného Děhylova.


Exkurze v arboretu Nový Dvůr

Pro studenty prvních ročníků jsme zorganizovali návštěvu arboreta v Novém Dvoře, které obsahuje bohatou dendrologickou sbírku. Roste zde na 7 000 druhů rostlin. Mohli jsme vidět rostliny vřesovišť, rašelinišť, písečných dun pobřeží Baltu, himálajské rostliny, sbírky dřevin z Číny, Dálného východu a Japonska a rozsáhlé sbírky dřevin a bylin ze severní Ameriky. Arboretum proslavila také velká sbírka rodu Rhododendron, která v tomto období vytváří úchvatnou podívanou. V expozici se nacházejí zástupci obřích "mamutích stromů" sekvojí, borovice osinaté z Arizony, přesahující ve své domovině stáří 4000 let i vývojově prastarého, posvátného a léčivého jinanu.

Část exkurze probíhala ve sklenících, kde je téměř 280 druhů rostlin tropů a subtropů (bromélie, orchideje, sukulenty). Od června je také expozice obohacena o tropické motýly, jejichž líhnutí lze pozorovat „v přímém přenosu“, a dospělí motýli létají ve stínu tropických rostlin mezi návštěvníky.
Počasí bylo výborné a nálada skvělá.
 

  • Publikováno: 10.6.2015

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba