gyohavl.cz  en.gyohavl.cz  
Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-PorubaFAKULTNÍ ŠKOLA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY, PŘIDRUŽENÁ ŠKOLA UNESCO

Osudové osmičky v Centru PANT

Termín konání akce: 19.4.2018

Ve čtvrtek 19. 4. uspořádal Parlament dětí a mládeže města Ostravy v Centru PANT vzdělávací akci s názvem Osudové osmičky. Zúčastnilo se jí několik vybraných studentů vyššího gymnázia. Z celkového počtu 90 studentů ostravských SŠ a VŠ tvořili zástupci naší školy podstatnou část.

Hlavní částí programu byla diskuze s historikem (a absolventem Gymnázia Marie Majerové) Martinem Jemelkou a učitelem dějepisu Petrem Populem. Debata se nesla v příjemném duchu a byla zaměřena na významné události českých dějin 20. století, konkrétně se týkala let 1918, 1938, 1948 a 1968. Záměrem bylo uspořádat akci s důrazem na interakci mezi účastníky a hosty. Studenti mohli odborníkům klást libovolné dotazy týkající se osmičkových let. Diskuzi předcházela ústní prezentace diskutérů a komentování videa vztahujícího se k jednotlivým rokům. Dosavadní znalosti si účastníci mohli otestovat v malém kvízu.

Hosté účastníkům odkryli tajemné události našich dějin, vyvrátili všeobecně známé mýty, popsali události, které se v těchto letech odehrály přímo v Ostravě, a přednášce vdechli vlastními vzpomínkami specifickou atmosféru. Účastníci obdrželi brožury, do nichž budou moci kdykoliv nahlédnout a připomenout si jednotlivé události moderních dějin.

V červnu uspořádá PDMMO další akci - "Síla komunální politiky". Již teď máte možnost vybrat v anketě téma, které vás zajímá. Nejčastěji vybraným tématům se budou věnovat pozvaní politologové a politici v předvolebních debatách. Mládež tedy bude mít jedinečnou možnost popovídat si s regionálními politiky a zeptat se jich na cokoliv. (https://www.survio.com/survey/d/W5Z1L3P9M7V4U9J8T)

Vilém Honysz, 6.A
 

  • Publikováno: 10.5.2018

Fotografie

Naše gymnázium

Gymnázium Olgy Havlové, Ostrava-Poruba
Adresa: Marie Majerové 1691
708 00 Ostrava-Poruba